Ochutnajte les

Niektoré potraviny sa dnes modifikujú, aby mali lepšiu chuť a krajšiu farbu. Spotrebitelia však majú obavy o svoje zdravie, preto veľa z nich siaha po biopotravinách, ktoré sú oveľa drahšie. No niektoré z nich môžete mať úplne zadarmo. Stačí zájsť do lesa a využiť matku prírodu a niečo zdravé si nazbierať.

Foto: Shutterstock

Už naši predkovia poznali silu prírody a chodili do lesa zbierať huby, lesné plody, plánky, šípky, bylinky, lovili lesnú zver, vyrábali si vlastný med. Skúste sa vrátiť späť k prírode, nazbierajte si lesné dobroty a uvarte si niečo zdravé.

Žihľavová polievka

Foto: unsplash

Listy žihľavy obsahujú bohatý zdroj antioxidantov, vitamín C a A. Znižujú bolesti a zápaly kĺbov a bojujú proti artritíde a alergiám. Kontrolujú hladinu cukru v krvi, zlepšujú zdravie dýchacích ciest a prostaty. Sú zdrojom vápnika a minerálov. Natrhajte si čerstvú mladú žihľavu a uvarte si polievku. Na oleji opražte cibuľu, mrkvu, pór, zemiaky a povarte, kým zelenina nezmäkne. Pridajte vývar a listy žihľavy a po chvíli polievku rozmixujte. Okoreňte podľa chuti a vmiešajte maslo so smotanou. Polievku podávajte pokvapkanú extra olejom.

Krémové cestoviny s hubovou omáčkou

Foto: Pixabay

Huby sú nízkokalorické jedlo, preto sú vhodné aj pri redukcii váhy. Všeobecne sú známe pre svoju skvelú chuť a úžasné zdravotné benefity. Vďaka veľkému množstvu základných vitamínov a minerálov sú vynikajúcim doplnkom stravy a dodávajú chuť mnohým receptom. Huby sú jedným z mála neživočíšnych zdrojov vitamínu D, tiež obsahujú vitamíny skupiny B a silný antioxidant selén, ktorý pomáha podporovať imunitný systém a predchádzať poškodeniu buniek. Pripravte si chutné krémové cestoviny. Na masle osmažte cibuľu, pridajte huby, cesnak, trochu vína a povarte. Zmes zalejte smotanou, ochuťte citrónovou kôrou, soľou, čiernym korením a parmezánom. Na panvici zmiešajte s uvarenými cestovinami, posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.

Pečené zemiaky s medvedím cesnakom

Foto: Pexels

Medvedí cesnak má toľko vitamínov, že si ho budete chcieť ísť nazbierať ešte dnes. Využíva sa na liečbu vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu, žalúdočných ťažkostí a chronických chorôb. Zlepšuje zdravie srdca, má antibakteriálne účinky, uvoľňuje dýchanie a tlmí kašeľ, znižuje alergie, pomáha pri detoxe a bojuje proti jarnej únave. Nájsť ho v lese je jednoduché podľa jeho vône. Môžete si z neho pripraviť pesto alebo si len tak opečte zemiaky v rúre a posypte ich morskou soľou a čerstvo nakrájanými listami.

Čučoriedkový cheesecake

Foto: unsplash

Aké by to boli recepty bez sladkej bodky. Čučoriedky patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Sú bohaté na antioxidanty, plné vitamínov a minerálov, pomáhajú chrániť pred starnutím, rakovinou a poškodením DNA. Znižujú cholesterol, riadia hladinu cukru v krvi a znižujú krvný tlak. Či už z čerstvých alebo zamrazených čučoriedok môžete pripraviť chutný koláč. Z rozomletých sušienok a masla vytvorte podkladovú vrstvu. Na ňu vylejte zmes z tvarohu, kyslej smotany, vajec, múky a vanilky. Opatrne vmiešajte čučoriedky. Po upečení môžete koláč posypať čerstvými čučoriedkami alebo zaliať polevou z prevarených čučoriedok, cukru a šťavy z citróna.

AMI MÉG ÉRDEKELHET