Vas Kata Blanka: egy női Peter Sagan a kerékpár világában

Foto: Red Bull Content Pool

A kerékpársport világában nem sűrűn fordul elő, hogy valaki egyszerre két versenyszámban is kiemelkedően teljesítsen. Két szomszédos országban, Szlovákiában és Magyarországon azonban rövid időn belül két olyan csillag született, akik éppen az ilyen kivételes sportolók közé tartoznak.

A sportág legújabb üdvöskéje a 22 éves Vas Kata Blanka, Peter Sagan reménybeli utódja.
Miután Peter Sagan befejezte a profi karrierjét az országúti kerékpárosok között, a sportág világában maradt egy kis űr. Csak ritkán születik ugyanis olyan tehetség, aki nemcsak egy, hanem mindjárt több versenyszámban is kitűnően tud teljesíteni. Most Peter Sagan után ismét egy új csillag ragyogott fel a kerékpársport egén, ezúttal a női mezőnyben, a magyar származású Vas Kata Blanka.

​NŐI SAGAN?

Foto: Red Bull Content Pool

NŐI SAGAN?

A budapesti versenyző 2023. szeptember 3-án töltötte be a 22. életévét. Peter Saganhoz hasonlóan Kata is már nagyon fiatalon bizonyította tehetségét. Még nem olyan jellegzetes figurája a sportnak, mint Peter Sagan, abban azonban hasonlítanak, hogy ő is remekül tud alkalmazkodni a különböző versenytípusokhoz. Vas Kata Blanka sokrétű tehetség, akinek terepkerékpárban és hegyikerékpárban is terem babér. E két sportág kihívásai nagyon eltérőek, ám Vas Kata Blanka remekül megoldja őket. Vas Kata Blanka jelenleg az SD Worx nemzetközi csapat versenyzője, és 2020-ban országúti versenyeken is indult.

​KITARTÁS ÉS INSPIRÁCIÓ

Vas Kata Blankát nem csak az különbözteti meg a többi kerékpárostól, hogy nagyon fiatalon remek eredményeket ér el, figyelemre méltó a kitartása is. A terepkerékpárban a testi és a lelki állóképesség a siker kulcsa, és Kata már néhány éve a legjobbak közé tartozik. Ami azonban a leginkább összeköti Vas Kata Blankát és Peter Sagant, az az a képesség, ahogyan a legkisebbeket inspirálni tudják. A gyerekek és a fiatalok tudnak velük azonosulni, így az ifjú sportolók Szlovákiában és Magyarországon is olyan példaképekre nézhetnek fel, akik túlmutatnak a közösségi média sztárjain. Nekik köszönhetően a gyerekek kedvet kapnak a sporthoz, a rendszeres edzéshez, a jó példát követve ők is szeretnének valamit elérni az életben. S ugyanúgy ahogy Peter Sagan, most a remek eredményei által Vas Kata Blanka is az egész világon ismertté teheti hazáját.


AMI MÉG ÉRDEKELHET