Bašty vegetariánov a vegánov

Čoraz viac ľudí sa prikláňa k názoru, že mäso nemusí byť súčasťou plnohodnotného a zdravého jedálnička. Život si možno hedonisticky užívať aj s delikatesami vegetariánskej či vegánskej kuchyne.

Foto: Getty Images Hungary

Bez ohľadu na to, či vylúčite mäso alebo dokonca všetky živočíšne bielkoviny zo stravy z etických, environmentálnych alebo chuťových dôvodov, vždy vás bude zaujímať, kde sa dá dobre najesť. Ktoré krajiny sveta najviac prajú vyznávačom rastlinnej stravy? Vybrali sme pre vás tie najlepšie destinácie.

Izrael

Foto: 123rf

Šakšuka vás istotne zasýti bez nutnosti mäsa pri objavovaní Izraela.

Tel-Aviv je považovaný za vegánske hlavné mesto sveta. Podľa niektorých štatistík až 10 percent obyvateľov Izraela nekonzumuje potraviny živočíšneho pôvodu. K osvedčeným telavivským delikatesám patria hummus, šakšuka (shakshuka) podobná nášmu leču či sabich, čiže pita chlieb plnený grilovaným baklažánom.

Španielsko

Foto: Getty Images Hungary

Tortillu de patatas ponúkajú v Španielsku na každom rohu.

Ani najväčší milovníci mäsa nebudú protestovať, keď im ponúknu zeleninové tapasy alebo osviežujúce gaspacho. Španielska kuchyňa sa môže pochváliť aj inými bezmäsitými dobrotami, akou je napríklad tortilla de patatas – jedlo zo zemiakov, podobné omelete, ktoré ponúkajú na každom rohu.

Vietnam

Foto: 123rf

Takmer ako sushi: vietnamské vegetariánske jarné rolky musíte počas návštevy tejto krajiny ochutnať.

Ideálna destinácia pre každého, kto chce vidieť krajinu ako vystrihnutú z exotických pohľadníc a ochutnať tie najlepšie zeleninové maškrty. Labužníkov poteší veľké množstvo čerstvých byliniek – od bazalky cez mätu po koriander. Okrem polievok a zeleninových závitkov odporúčame ochutnať aj jedlá z baklažánu.

New York

Foto: 123rf

Vegetariánske dobroty aj pouličnej kuchyne si v New Yorku užijete spolu s výhľadmi.

O newyorskej gastro ponuke sa zvykne hovoriť, že ak na niečo nenatrafíte v uliciach Big Apple, pravdepodobne to ani neexistuje. V metropole svetového obchodu, módy či umenia musia deň čo deň uspokojiť gastronomické túžby vyše ôsmich miliónov obyvateľov. Nemožno sa preto čudovať, že vegetariáni a vegáni tu nájdu bezmäsité špeciality všetkých kuchýň sveta.

India

Foto: Getty Images Hungary

Indická samosa uspokojí chute aj tých náročných.

Ak ide o rastlinnú stravu, určite nemôžete vynechať jednu z najľudnatejších krajín na svete. Indické zeleninové špeciality si vďaka bohatému a pestrému výberu korenín obľúbia aj tí najzarytejší mäsožravci. Ochutnajte samosu alebo niektorú z nespočetných variácií zeleninového ragú.

Gruzínsko

Foto: 123rf

Chačapuri - gruzínsky chlieb plnený syrom a vajciami - je ako kalorická syrová pizza pred vašou cestou.

Táto krajina vás uchváti nielen nádhernou panorámou, ale aj vzrušujúcou kuchyňou. Navyše sa považuje aj za kolísku výroby vína. Okrem pkhali – zeleninového predkrmu pripomínajúceho tapas, si nedajte ujsť ani chačapuri, chlieb z kysnutého cesta plnený syrom a vajcami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET