Velence, a hidak városa

Ponte dei Tre Archi
Fotó: Shutterstock

Az Adria királynőjeként emlegetett Velence nem egy szokványos európai város. Mivel a tengerre épült, így útjai, utcái gyakorlatilag nincsenek – ezek szerepét a rengeteg kisebb-nagyobb csatorna tölti be, melyek túloldalára gyalogosan csak hidakon lehet átkelni. Ezekből kereken 436 van, közülük mutatjuk be a 4 leghíresebbet.

Ponte di Rialto

Fotó: Shutterstock

Ponte di Rialto


Velence legrégebbi hídja a város fő csatornája, a csaknem 3800 méter hosszan kanyargó Canal Grande felett ível át. A márványból épített hidat 1591-ben adták át, és mivel igen merész építészeti megoldásokkal készült, az átadáskor nem jósoltak neki nagy jövőt. Azóta csaknem 450 év telt el, és a híd még ma is áll, sőt, Velence egyik fő jelképe lett. A híd a turisták kedvelt helye, a közepén lévő járdán lehet közlekedni (természetesen csak gyalogosan), mindkét oldalán pedig fedett üzletsor található – gyakorlatilag olyan, mint egy sétálóutca.

Ponte dei Sospiri

Fotó: Shutterstock

Ponte dei Sospiri

A Sóhajok hídja Velence leghíresebb és legromantikusabb hídja – nincs olyan turista, aki ne akarna átmenni ezen az aprócska hídon, amely a Dózsepalotát köti össze a börtönnel. A Rio del Palazzo csatorna felett mindössze 8 méter hosszan átívelő, díszes hidat isztriai mészkőből építették 1600-ban. Névadója a híres angol romantikus költő, Lord Byron volt, akit a tárgyalás után a börtönbe kísért rabok sóhajai ihlettek meg. És hogy a romantikát se hanyagoljuk el: a legenda szerint, ha a gondolázó szerelmesek naplementekor megcsókolják egymást a Sóhajok hídja alatt, szerelmük örökké fog tartani.

Ponte della Paglia

Fotó: Shutterstock

Ponte della Paglia

A Sóhajok hídja csak egy másik hídról látható igazán jól, ez pedig a Ponte della Paglia, amelyet 1847-ben adtak át. Eredetileg egy 1360-ban épített híd állt a helyén, amely Velence első kőhídja volt. A Rio del Palazzo csatorna tengeri torkolatánál található híd a szalmát (paglia) kirakodó hajókról kapta a nevét. A Ponte della Paglia Maurice Prendergast posztimpresszionista festő egyik festményén is szerepel (már akkor is tömegek keltek át rajta), illetve emlékirataiban Casanova is megemlíti, hogy itt randevúzott egy nővel, akinek megmentette az életét.

Ponte dei Tre Archi

Fotó: Shutterstock

Ponte dei Tre Archi

A Cannaregio csatorna felett átívelő híd San Giobbe és Cannaregio városrészeket köti össze, nevét a három árkádból álló szerkezetéről kapta. Az 1580-ban átadott hidat 1681-ben Andrea Tirali tervei alapján barokk stílusban építették át, valamint korlátot is csak akkor kapott. Napjainkra ez az egyetlen háromíves híd, amely Velencében fennmaradt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET