Na hranici únosnosti: V Rio de Janeiro je pocitovo viac než 62 °C

Brazílske leto testuje limity – od horúčav po extrémne zrážky

Foto: Unsplash / Agustin Diaz Gargiulo

V Brazílii, kde leto pomaly ustupuje, sa teploty stále držia na mimoriadne vysokých hodnotách. Počas nedávnej návštevy karnevalu a mesta Rio de Janeiro sme to z Drive magazínu zažili doslova na vlastnej koži – spáliť sa ľahko dalo aj pod slnečníkom pri zamračenej oblohe. V marci však extrémy ešte narástli.

Pocitové teploty prekračujú 60 °C

Ako informuje portál iMeteo.sk, Minulú nedeľu Guaratiba, oblasť v okrese Rio de Janeiro, zaznamenala teplotu vzduchu dosahujúcu až 40,4 °C. No ešte markantnejšie boli pocitové teploty, ktoré v istých momentoch presiahli nevídaných 62,3 °C, čím boli prekonané desaťročné rekordy. Tento fenomén nie je ojedinelý: Sao Paulo zažíva najteplejšie marcové dni vo svojej histórii, zatiaľ čo v západnej časti Ria pocitové teploty atakovali 60,1 °C.

Meteorológovia očakávajú, že vrchol vlny horúčav už bol pravdepodobne dosiahnutý a teploty začnú oddnes klesať. Napriek tomu by jeseň mala byť teplejšia, než je obvyklé. Tento trend signalizuje, že zmena klímy má hmatateľný dopad aj na sezónne počasie v Brazílii, čo by mohlo mať dlhodobé dôsledky pre ekosystém i ľudské zdravie.

Foto: Pixabay

Ilustračné foto

Na južnej pologuli sú opačné ročné obdobia, než na severnej. Kým my máme zimu, na južnej pologuli panuje leto. Ich jeseň sa teda rovná našej jari.

Horúco je aj v Afrike

Paralelne, v Južnom Sudáne, ďalšom regióne trpiacom vplyvom extrémnych teplôt, boli z dôvodu horúčav uzavreté všetky školy. Teploty tu môžu dosiahnuť až 45 °C, a úrady očakávajú, že tento stav potrvá dva týždne. Zatiaľ čo sa obyvateľstvo Južného Sudánu, dlhodobo sužované nábožensko-etnickou občianskou vojnou, snaží vyrovnať s týmito extrémnymi podmienkami, krajina čelí aj iným výzvam spojeným s klimatickou krízou, ako sú dlhodobé suchá a nárazové záplavy.

Foto: Unsplash

Ilustračné foto

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET