Môže sa prvý vesmírny hotel otvoriť do 5 rokov? Podľa odborníkov áno

Možno budete dovolenkovať vo vesmíre skôr, než ste si mysleli.

Foto: Shutterstock

Above: Space Development, spoločnosť špecializujúca sa na dizajn a výstavbu vesmírnych staníc, tvrdí, že „do 60 mesiacov“ otvorí luxusné hotely vo vesmíre – pričom na financovanie tohto projektu je potrebné zabezpečiť len okolo 1 miliardy dolárov. Ak bude táto čiastka k dispozícii, čoskoro bude môcť ktokoľvek tráviť svoju dovolenku medzi hviezdami, a to vďaka dvom pripravovaným vesmírnym hotelom – Voyager Station a Pioneer Station.

Podľa Architectural Digest bude Voyager schopný prijať štyristo hostí – zatiaľ čo do Pioneera sa zmestí naraz len dvadsaťosem ľudí, no na oplátku bude pravdepodobne dokončený skôr. Podľa plánov budú obe jednotky navrhnuté tak, aby sa budúci hostia čo najjednoduchšie prispôsobili podmienkam vo vesmíre.

VZHĽADOM NA DANÉ FYZIKÁLNE PODMIENKY BUDÚ TIETO HOTELY PRIPOMÍNAŤ VEĽKÉ KOLESÁ PLÁVAJÚCE VO VESMÍRE.

Foto: Shutterstock

Keďže pôjde o umelú gravitáciu generovanú rotáciou, budú musieť mať tieto hotely jedinečnú konštrukciu a na ich vybudovanie bude potrebná doteraz nevídaná stavebná technológia.

Dokovacie centrum uprostred stanice Voyager bude prijímať lode a zároveň slúžiť ako riadiace centrum. Výťahy v lúčovitých šachtách následne odvezú hostí a zamestnancov do hotelovej časti, ktorá bude objímať konštrukciu centra podobne, ako pneumatika koleso auta.

Aj keď je simulovaná gravitácia veľmi dôležitá počas dlhšieho pobytu vo vesmíre, väčšina návštevníkov by pravdepodobne chcela zažiť aj stav beztiaže, keď sa už raz do takéhoto prostredia odvážili. Z tohto dôvodu spoločnosť navrhla interiér Pioneera tak, aby fungoval tak v čiastočnej gravitácii, ako aj v úplnej beztiaži.

Foto: Unsplash

Plánujú sa aj napínavé „voľnočasové aktivity“ – napríklad bude možné si zahrať basketbalový zápas, pri ktorom účastníci doskočia vyššie vďaka nižšej gravitácii. Okrem bežných typických reštauračných chodov sa v hoteli budú podávať aj tradičné „vesmírne jedlá“.

Above zatiaľ neoznámilo, koľko peňazí bude stáť cesta do jedného z jeho hotelov, no zaručene si to v prvom kole budú môcť dovoliť len tí najmajetnejší. Podľa plánov Virgin Galactic bude komerčný vesmírny let dostupný v priebehu niekoľkých rokov za približne 450 000 dolárov – táto čiastka však bude pokrývať iba cestovné náklady.

Above ale rád poukazuje aj na to, že rozšírením vesmírneho turizmu budú postupne klesať aj ceny leteniek, a tak je opodstatnená nádej, že raz bude takéto dobrodružstvo dostupné pre každého.

ledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET