Takýto bol prvý koncert vo vesmíre

Ešte nikdy nezaznela pesnička Jingle Bells tak ďaleko.

Foto: NASA

NASA vyslala v roku 1965 na obežnú dráhu Zeme vesmírne lode Gemini-6 a Gemini-7. Hoci misiu museli dvakrát zastaviť, po počiatočným ťažkostiam a po viacnásobnom preplánovaní misie boli obidve lode pripravené 15. decembra, desať dní pred Vianocami, aby sa k sebe priblížili a leteli vedľa seba po obežnej dráhe Zeme. A vtedy sa prvýkrát v histórii odohralo jedno z najmilších mimozemských prekvapení.

www.facebook.com

Gemini VI Jingle Bells | On this day (#OTD) December 16, 1965, Gemini VI astronauts Tom Stafford and Wally Schirra played a prank on Mission Control. Just before Gemini VI was... | By NASA History | Facebook

Gemini-6 sa bez problémov priblížila k lodi Gemini-7, ktorá už jeden a pol týždňa obiehala okolo Zeme a obidve lode leteli spolu hodiny, veľakrát vo vzdialenosti menšej ako 30 centimetrov. Dnes to už nie je zvláštne, že sa nejaké vesmírne teleso automaticky pripojí k Medzinárodnej vesmírnej stanici, ale pred pristátím na Mesiaci to bolo čosi obrovské – nie náhodou v houstonskom vesmírnom centre prepukli obrovské oslavy.

Foto: National Air and Space Museum

Pred návratom na Zem sa ale dvaja astronauti lode Gemini-6 postarali o to, že táto misia sa stala nezabudnuteľnou aj kvôli čomusi inému: dnes 93-ročný Thomas P. Stafford a Wally Schirra, ktorý zomrel v roku 2007, sa ohlásili rádiovou správou, ktorá bola na prvé počutie ťažko dekódovateľná:

„Videli sme objekt ktorý vyzeral ako nejaký satelit, a smeroval zo severu na juh na polárnom orbite. Veliteľ riadiacej jednotky je v červených šatách”.

Houstonská centrála a posádka druhej lode stála bez slov dovtedy, kým nezaznela dobre známa pesnička Jingle Bells v podaní obidvoch kozmonautov. Veliteľ tajomnej posádky bol samozrejme samotný Mikuláš a pesnička v podaní ústnej harmoniky a miniatúrnych rolničiek sa stala prvým vesmírnym koncertom všetkých čias.

Foto: Nationa Air and Space Museum

Ako neskôr vysvitlo, astronauti z Gemini-6 si pesničku nacvičili ešte na Zemi, potom schovali hudobné nástroje a v tajnosti ich prepašovali do vesmíru, aby koncert ostal naisto prekvapením. Ústna harmonika a 5 drobných rolničiek sa dnes nachádzajú v Smithsonian National Air and Space múzeu vo Washingtone medzi ďalšími osobnými predmetmi Stafforda a Shirru, ktoré používali počas misie.

Koncert dvoch astronautov s prekvapením zaviedol istú tradíciu. Odvtedy ich totiž nasledovalo mnoho kozmonautov. Vo vesmíre už zazneli gitara, syntetizátor, saxofon, ba aj škótske gajdy. V roku 2010 zase hral na Medzinárodnej vesmírnej stanici jeden kozmonaut na tradičnom japonskom hudobnom nástroji koto.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET