Miért volt a második világháborúban fagyis hajó?

Milliókat költöttek rá.

Két hajó a második világháború idején

A 99. számú általános parancsként is ismert szabályozás az Egyesült Államokban az első világháború környékén lépett életbe, ami betiltotta a tengerészeti hajók fedélzetén az alkoholos italokat. A tengerészeknek azonban kellett valami, ami legalább egy kicsit lelkesítette őket, így szeszes italok híján a fagylalthoz nyúltak.


Az 1914-ben bevezetett 99. számú általános parancsot a köztudatban csak szesztilalomként emlegetett kiegészítés követte, ami az egész országban betiltotta a szeszes italok forgalmazását és fogyasztását.

A tengerészeknek viszont szükségük volt egy új kedélyjavítóra, a megoldást pedig egy egyszerű, de nagyszerű termék, a fagylalt jelentette.

A hideg édesség hamar nagy népszerűségre tett szert a tengerészek között a hajókon.

A Military Times kifejtette, hogy amikor 1942-ben az USS Lexington teherszállító egy japán torpedó hatására süllyedni kezdett, a matrózok menekülés közben megragadták a fagyasztóládákban található fagyikat és elkezdték magukba tömni a hideg desszertet.

„A túlélők leírása szerint a legénység sisakjaikból kanalazva falta a fagylaltot, mielőtt a Csendes-óceánba ereszkedtek volna”

– idézi fel az esetet Matt Siegel az Atlantic cikkében.

A második világháború idején így tehát már nagyon is népszerű volt a fagylaltfogyasztás, ennek pedig ékes példája a fagyis hajóként ismert uszály.
AMI MÉG ÉRDEKELHET