Nadýchnite sa atmosféry Vianoc v Trnave a okolí

Pre skutočné čaro Vianoc sa tento rok vydajte do Trnavy. Nielen v meste, ale aj v jeho okolí nájdete originálne vianočné stromčeky postavené z drevených úľov alebo vínnych fliaš.

Foto: Zaži v Trnave

Posledný týždeň pred Vianocami je ten najhektickejší. Zháňame darčeky na poslednú chvíľu, apokalypticky vykupujeme potraviny na sviatky v supermarketoch a v hlave nám víria všetky povinnosti spojené s upratovaním, nakupovaním, balením, zdobením, pečením a prípravami. Vtedy zabúdame na to naozaj dôležité: vianočnú atmosféru. Naplno sa jej môžete prísť nadýchnuť do Trnavy.

Vianočné stromy v centre Trnavy

Foto: Zaži v Trnave

Trnavský vianočný strom už tradične stojí na Námestí svätej Trojice v centre mesta. Spolu s prechádzkou Hlavnou ulicou, kde sa nachádza ďalší vianočný strom, sa tu nabijete pocitom, že skutočne sa blížia sviatky pokoja a lásky. Vianočné osvetlenie mesta si môžete pozrieť aj zvrchu, z Mestskej veže, a to až do pol ôsmej večer. Dekorácie tak nahrádzajú chýbajúce adventné trhy, no plnohodnotne kompenzujú pocit blížiacich sa sviatkov.

Vianočný stromček z včelích úľov v Smoleniciach

Foto: Región Trnava

Ak zavítate do Smoleníc, na pozadí impozantného Smolenického zámku je skutočne „úletený“ vianočný stromček v medovinárstve Včelovina. Ich bylinková záhrada naberá silu na ďalší úrodný rok, no medzičasom tu vyrástol vianočný stromček, aký nikde inde na svete neuvidíte. Je totiž postavený z drevených debničkových včelích úľov. A nie je práve najmenší. S celkovou výškou 7 metrov ho uvidíte už od hlavnej cesty. Ak sa vydáte na zimnú túru či prechádzku Malými Karpatmi, teplá Včelovina alebo medovo-zázvorový nápoj môžu byť vašou malou, príjemnou, osviežujúcou odmenou.

Stromček aj z vínových fliaš v Šenkviciach

Foto: Karpatská Perla

Svahy Malých Karpát asi najviac charakterizuje víno. Tunajšia oblasť ním doslova žije a hoci sa v zime práce vo viniciach zastavia a tie si doprajú zaslúžený zimný spánok, výroba vína pokračuje. Je to tak aj vo vinárstve Karpatská Perla. Už po tretí rok tu dôkaz, že všetko žije vínom, stojí aj v podobe vianočného stromčeka vyrobeného z vínových fliaš. Ak ho prídete obdivovať, môžete si so sebou odniesť aj víno na vašu štedrovečernú večeru či napríklad ručne vyrábané vianočné oplátky.

Za prírodnými vianočnými stromami do Dolnej Krupej

Foto: Región Trnava

Ak odbočíte z hlavnej cesty medzi Trnavou a Smolenicami, narazíte aj na obec Dolná Krupá. Prejdite sa v anglickom parku pri miestnom kaštieli. Nájdete tu aj najväčší symbol Vianoc, aký si viete predstaviť: 48-metrový sekvojovec mamutí. V areáli Medolandie nájdete aj ozdobený vianočný stromček a obchod, v ktorom doplníte zásoby medu na oplátky, i včelie výrobky ako dobré tipy na darčeky. Deti zas môžu absolvovať medovníkovú pátračku a každý jej úspešný riešiteľ dostane chutný sladký medovník.

AMI MÉG ÉRDEKELHET