Nostalgická atmosféra: takéto sú pravé vianočné oblátky

Jednoduchá sviatočná klasika.

Foto: Shutterstock

Oblátky sú jednou z obľúbených vianočných sladkostí na Slovensku – pravda, v západnej časti krajiny sú relatívne novým doplnkom tradičného sviatočného menu.

Oblátky pochádzajú z Poľska, kde boli v rímskokatolíckych kostoloch pôvodne symbolom eucharistie. Tam sa tieto chutné, sladké oblátky ešte vždy pripravujú výlučne z múky a vody, a konzumujú sa skôr na obradoch. Aj keď u nás získali popularitu len v nedávnej minulosti, vo východnej časti krajiny sa považujú za tradičné vianočné jedlo. Slovensko – poľská hranica totiž párkrát zmenila miesto, preto sa niektoré tradície stali spoločnými.

Ručne pripravované vianočné oblátky

Foto: Shutterstock

Na Slovensku sa oproti poľskému receptu, ktorý pozostáva len z múky a vody, pridáva do cesta aj maslo a cukor a na Štedrý večer sa jedia poliate medom. Tak sa dá pripraviť aj oblátkový sendvič.

S blížiacimi sa Vianocami sa v obchodoch čoraz častejšie stretnete s oblátkami, na ktorých sú sviatočné tematické obrázky. Popri sladkej verzii predávajú niekde aj slané oblátky, ktoré sa často pripravujú s rascou.

Foto: Shutterstock

PRAVÉ VIANOČNÉ OBLÁTKY SA AJ DNES PRIPRAVUJÚ RUČNE A NÁJDETE ICH U PREDAJCOV AJ NA ADVENTNÝCH TRHOCH.

Aj keď sú drahšie ako tie, ktoré si kúpite v obchode, ich cenu pochopíte hneď, keď si uvedomíte, aká časovo náročná je ich príprava. Aj s niekoľkoročnými skúsenosťami je ťažké upiecť viac ako 20 kusov za hodinu.

V minulosti sa oblátky pripravovali na pekáčoch, ktoré boli zo železa, dnes sa už používajú elektrické stroje. Tie síce istým spôsobom uľahčujú prácu, ale aj tak je potrebná veľká trpezlivosť. Najskôr sa povrch stroja na oblátky potrie handričkou namočenou vo včeľom vosku, lebo takto cesto neprihorí. Potom sa opatrne naleje cesto . Ďalej sú potrebné desaťročia skúseností, aby sa presne odhadol čas pečenia.

Foto: Unsplash

Takže, ak budete tento rok po prvýkrát robiť oblátky, pripravte sa, že prvé kusy budú alebo príliš hrubé, alebo príliš tenké a zlomia sa. Ak sa cesto prilepí na panvicu, oplatí sa dať ho do chladničky a na druhý deň bude pravdepodobne už dobré. Ak by ste ale chceli radšej podporiť ľudí, ktorí vedia piecť oblátky, navštívte niektorý z vianočných trhov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET