Nech sa páči – tu sú 4 najbizarnejšie vietnamské jedlá. Ochutnáte ich?

K týmto pokrmom je potrebné nazbierať odvahu.

Foto: Shutterstock

Chute vietnamskej kuchyne sú síce v Európe už známe, ale ak chodíte po samotnej ázijskej krajine, nájdete na poli gastronómie aj niečo prekvapivé. Tieto jedlá sú dôležitou súčasťou vietnamskej kuchyne, často ich predávajú na ulici a trhoch. Oplatí sa ich ochutnať!

GA TAN DEN – ČIERNE KURA PRIPRAVENÉ S LIEČIVÝMI BYLINKAMI V POLIEVKE

Táto polievka je pomerne bežná v jedálničku kvôli svojmu liečivému účinku a veľmi si ju cenia. Slepačia polievka sa pripravuje z čínskych liečivých bylín a sušeného ovocia (trnka, sušená datľa a goji) a pridáva sa aj veľmi horký koreň , ktorý sa síce neje, ale používa sa ako dochucovadlo a je veľmi zvláštny. Polievka sa dá pripraviť z obyčajného kuraťa, ale so špeciálnym druhom vietnamského kuraťa – čiernym kuraťom - je to to pravé.

TRUNG VIT LON ALEBO BALUT – OPLODNENÉ KAČACIE VAJCIE

Foto: Shutterstock

Rebríček zvláštnych jedál vo Vietname jednoznačne vedie oplodnené kačacie vajce, čo je presne to, ako to znie: čiastočne vyvinuté vtáčie embryo ešte vo vajci. Embryo nechajú rásť, potom ho uvaria a servírujú s listami bazalky a šťavou z limetky. Je bohatým zdrojom bielkovín a toto jedlo jedia často na raňajky. Okrem kačacieho vajca ho pripravujú aj z prepeličieho.

ZRAZENÁ KRV, ČIŽE HUYET

Kto už bol na klasickej zabíjačke, tomu nie je vzdialená myšlienka, že zrazená alebo pečená krv môže byť pochúťkou. Ani vo Vietname to nie je inak. Oni nazývajú uvarenú zrazenú zvieraciu krv krvavým želé alebo krvavým pudingom, čiže huyetom. Je to populárna zložka ázijskej kuchyne, medzi inými vietnamskej, čínskej a kórejskej. Nekonzumuje sa ale samostatne, ale k niečomu, napríklad ho pridajú k polievke a tým získa jedlo úplne iný význam.

JEDLÁ Z MORSKÝCH SLIMÁKOV

Foto: Shutterstock

Keď vo Vietname počujete o slimákoch, tak pôjde pravdepodobne o morské slimáky. Hlavne na severe, v okolí Ha Long, sú veľmi obľúbené jedlá ako Bun oc, čiže slimačia polievka, ktorá je klasikou, ale konzumujú sa aj iné jedlá zo slimákov, ktoré si viete kúpiť od pouličných predajcov. Slimáky sa dajú kúpiť hlavne večer (vo Vietname sú jedlá, ktoré ponúkajú len v istej časti dňa) a dôležitý je aj postup objednávky: najskôr sa vyberajú druhy slimákov, potom spôsob varenia a neskôr sa vyberá ochutenie. K populárnym ingredienciám patria citrónová tráva a zázvor, tamarindová šťava a zelená cibuľka.

Foto: Shutterstock

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET