Üzenjünk a virágok nyelvén!

De előbb egy kis nyelvtanulás...

virágnyelv
Fotó: Shutterstock

A nemzetközi nőnapon egy szál jól megválasztott virág vagy virágcsokor akár a legkedvesebb figyelmesség is lehet, ha legalább egy kicsit beszélünk virágnyelven!

Régen a férfiak és a nők találkozási lehetőségei sokkal korlátozottabbak voltak, és a szigorú etikett miatt beszédbe elegyedniük sem volt olyan egyszerű, mint manapság. Egy férfinak nem volt könnyű dolga, ha szerette volna megtudni, hogy a neki tetsző hölgy – akivel egyébként szinte sohasem tudott négyszemközt beszélgetni – milyen érzéseket táplál iránta. Ezért a felek olyan virágot viseltek a ruhájukon a másik jelenlétében, vagy olyan virágot küldtek egymásnak, amely kifejezte az érzéseiket.

​Titkos üzenetek virágnyelven

A törökök már a 17. században egy olyan speciális virágnyelvet alakítottak ki, amellyel gyakorlatilag bármilyen üzenetet képesek voltak továbbadni. Ebben a kifinomult jelrendszerben minden apró elemnek külön jelentése volt – a virágok fajtája, színe, száma sok mindent elárult a virágot küldő vágyairól. Bár a virágnyelv sokat változott az évszázadok során, de a lényege változatlan maradt – a virágokkal manapság is közvetíthetünk kódolt üzeneteket.

www.youtube.com

History of the Language of Flowers (Floriography)

A virágok szimbolikája

A virágok nemcsak a hódolatot, a vágyat és a szerelmet fejezik ki, hanem egyben szimbólumok is. Általában véve elmondható, hogy a fehér szín az ártatlanságot, a piros a szenvedélyt és a szerelmet jelképezi. A lila az alázat, a zöld a remény, a sárga az irigység és a féltékenység színe.

Biztos, hogy nincs még egy olyan virág, amelynek a jelentése ismertebb lenne, mint a vörös rózsáé, amely már nagyon hosszú idő óta a romantika és a szerelem szimbóluma. A fehér rózsa az új kezdetet jelképezi, a rózsaszínű a csodálatot, a sárga a barátságot, a lila pedig a tiszteletet.

A hortenziák közül a kék, a rózsaszín és a fehér is szívélyes érzelmekről tanúskodik. Vigyázzunk azonban, mert negatív értelemben érzéketlenséget is kifejezhet, attól függően, hogy milyen virágokkal társítjuk egy csokorba!

Az írisz, más néven nőszirom sokféle üzenetet közvetíthet. Egy csokor lila írisz a hölgy okosságát, a sárga írisz a szenvedélyt, a kék a reménybe vetett hitet, a fehér pedig a tiszta szándékot fejezi ki.

A liliom Franciaországban hivatalosan is a királyok virága volt. Ezzel a virággal azt tudathatjuk, hogy a megajándékozott hölgyet szeretnénk megvédeni. A fehér liliom a szerénység, a szűziesség és a tisztaság jelképe. A rózsaszín a szív tisztaságát, a sárga pedig a vidámságot szimbolizálja. Nagy csokor liliomot azonban soha ne küldjünk, mert erős illata fejfájást okozhat!

Fotó: Shutterstock

A szegfű az egyik leghálásabb vágott virág, sokáig virul a vázában, ráadásul az illata is fantasztikus. A piros szegfű a szenvedélyes szerelem jelképe, a fehér a tiszta szerelmet és az ártatlanságot szimbolizálja, a sárga viszont a megvetést és a csalódást. Bármennyire is szép a csíkos, „cirmos” szegfű, sajnos negatív jelentése van: az elutasítás virága.

Aki tulipánt ajándékozna, jó, ha tudja, hogy a piros tulipán a gazdagságot, a hírnevet, a szerelmet szimbolizálja. A sárga tulipán a munkával kapcsolatos sikert juttatja kifejezésre, a narancssárga viszont azt közli, hogy a szépség múlandó.

A nárcisz az újjászületés, a tisztelet és a viszonzatlan szerelem jelképe. Egy szálat semmiképpen se ajándékozzunk, mert szerencsétlenséget jelent, viszont csokorba kötve boldogságot és örömet hoz a házhoz.

A margarétánál egyszerűbb virágot nehéz lenne találni. Fehér színe az ártatlanságot, az odaadó szerelmet és a tisztaságot jelképezi. A margaréta rokona a sokféle színben pompázó gerbera, amely az életöröm és a gondtalanság jelképe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET