Visutá električka cez pekelnú bránu

Čo majú spoločné zdanlivo nespojiteľné slovné spojenia „pekelná brána“ a „visutá električka“? Na prvý pohľad možno nič, ale to jednoduché: Spojením týchto spojení získate názov atrakcie v kanadskej Britskej Kolumbii: Hell‘s Gate Aitram, ktorá vám umožní previezť sa visutou električkou nad búrlivými perejami ikonickej rieky Mighty Fraser a dostať sa tak na jej druhý breh. Túlajte sa po okolí a spoznajte históriu lokality Hell's Gate.

Foto: Hell's Gate Airtram

Prvá písomná história Hell's Gate sa nachádza v denníku prieskumníka Simona Frasera. Tam opisuje tento úzky priechod rieky ako „úžasnú roklinu“. V súčasnosti romantická predstava, no treba pamätať na to, že pán Fraser sa medzi týčiacimi sa skalnými stenami snažil dostať na druhú stranu tejto divokej časti rieky na svojom nepevnom plavidle, za čo mu patrí veľký obdiv.

Technikálie

Foto: Hell's Gate Airtram

Hell‘s Gate Airtram je visutá električka, ktorá križuje Fraser Canyon bezprostredne nad Hell‘s Gate. Začína na parkovisku pri Trans-Canada Highway a klesá k jej dolnému terminálu na opačnej strane kaňonu, kde je vyhliadková plošina a ďalšie turistické atrakcie.

Lanovka obsahuje dve kabínky, každá s kapacitou 25 osôb plus sprievodca. Každá kabína sa pohybuje hore a dole pozdĺž vlastného lana maximálnou rýchlosťou 5 m/s (18 km/h) na naklonenej dĺžke 341 m. Horizontálna vzdialenosť medzi terminálmi je 303 m, ich výškový rozdiel je 157 m, stredný sklon medzi svorkami je 51%.

Švajčiarska kvalita

Foto: Hell's Gate Airtram

Visutú električku postavil v roku 1970 švajčiarsky výrobca Habegger Engineering Works a Hell‘s gate Aitram otvorili 21. júla 1971. Pred výstavbou bol jediný spôsob ako sa dostať na vyhliadkovú plošinu zostúpenie kaňonom k visutému mostu pre peších, ktorý premosťuje kaňon.

Zaujímavosťou je technológia prepojenie kaňonu lanom. Vláknové lano sa strieľalo cez kaňon kušou z oblasti druhého terminálu na hornú stranu útesu (polovica cesty), a následne z útesu do horného terminálu. Keď už bolo lano na svojom mieste, bol dodatočne pripevnený menší kábel, ktorý sa navíjal na horný terminál nasledované 44mm širokým oceľovým lanom. Trvalo naozaj veľa hodín, kým sa toto lano dostalo na potrebné miesto, pretože sa nesmelo dotýkať žiadneho iného kovu alebo zeme.

Boj o záchranu lososov na rieke Fraser

Foto: Hell's Gate Airtram

Vďaka dlhodobému úsiliu o vybudovanie rybovodov a zlepšeniu tak podmienok neresenia lososov v ťažkých úsekoch riečneho systému Fraser, vrátane toho v časti Hell’s Gate sa výrazne zlepšila miera prežitia mladých lososov v tejto rieke.

AMI MÉG ÉRDEKELHET