Európsky strom roka 2020 je zo Španielska

Pri rozsiahlych praktikách pestovania lesov v Európe je dnes vzácnosťou vidieť skutočne staré stromy. No stále sú na starom kontinente také, ktoré žijú už stáročia, či dokonca tisíc rokov. Každý rok sa v celoeurópskej ankete hlasuje o tie, ktoré majú nielen svoj vek, ale aj zaujímavý príbeh.

Foto: Ayuntamiento de Lecina

Nedávno ukončené hlasovanie Európskeho stromu roka 2020 prinieslo víťaza v podobe stromu zo Španielska, ktorý získal takmer trojnásobok hlasov oproti tohtoročnému kandidátovi zo Slovenska. Náš dub v obci Drnava skončil v hlasovaní na predposlednom, trinástom mieste.

Aj víťazným stromom je dub

www.youtube.com

2020 Tree of the Year Spain - The Millennial Carrasca of Lecina

Víťazný strom ankety Európsky strom roka je tisícročný dub cezmínový z regiónu Huesca v Španielsku. V tunajších Pyrenejách, asi dve hodiny jazdy autom severovýchodne od Zaragozy, leží malá obec Lecina a v jej rámci ešte menšia dedinka Alto Aragón. Žije tu len trinásť obyvateľov, no odnepamäti sa stretávajú práve pod týmto dubom pri oslavách. Práve zjednocovanie ľudí po generácie dalo tomuto stromu najsilnejší príbeh.

Strom ako jaskyňa na druhom mieste

www.youtube.com

2020 Tree of the Year Italy - Curinga Plane Tree

V talianskej Kalábrii rastie neďaleko obce Catanzaro platan, ktorý má tiež vyše tisíc rokov a je úplne dutý. Otvor do jeho dutiny má viac než tri metre a keď v tomto strome stojíte, máte pocit, že ste v jaskyni. Vďaka svojmu obvodu je to najstarší platan v Taliansku. Ak sa vám teda v lete podarí vycestovať na „spodnú časť talianskej čižmy", nenechajte si ujsť výlet k tomuto stromu s výhľadom na Tyrhénske more.

Platan z juhu Ruska na treťom mieste

www.youtube.com

2020 Tree of the Year Russia - Ancient Sycamore Tree

Rovnaký strom, no starý len 284 rokov, sa v tohtoročnom hlasovaní umiestnil na treťom mieste. Leží v meste Derbent v ruskom Dagestane, pri pobreží Kaspického mora, neďaleko hraníc s Azerbajdžanom. Je opradený mnohými príbehmi a podľa jednej z legiend vyrástol vďaka starostlivosti o klíčky platanu pri miestnej mešite veľkého veliteľa východu, Nadira-shaha.

Drnavský dub v okrese Rožňava

www.youtube.com

2020 Tree of the Year Slovakia - Ancient Oak from Drnava

Slovenský nominant na titul Európsky strom roka 2020 si tento rok odniesol predposlednú priečku v hlasovaní spomedzi štrnástich kandidátov. Sedemstoročný dub letný sa nachádza v obci Drnava, neďaleko Krásnej Hôrky. Okolo roku 1840 bol tento strom svedkom toho, ako sa v miestnych železiarňach odlievali diely slávneho reťazového mosta „Lánchíd" v Budapešti, za čo si obec vyslúžila prezývku „Kis Pest – Malá Pešť". Ak ste z okresu Rožňava alebo sa po uvoľnení opatrení chystáte na Gemer, pridajte si na svoj cestovateľský zoznam aj tento majestátny strom, ktorý nás – ľudí – sleduje už po sedem storočí.

GPS stromu: N 48 38.669, E 20 39.706

Foto: Stad Ieper

Európsky strom roka 2020 - Belgicko


HuntOnPhotosStudio

Európsky strom roka 2020 - Bulharsko


Foto: Igor Zirojevic

Európsky strom roka 2020 - Chorvátsko


Foto: Marek Olbrzymek

Európsky strom roka 2020 - Česko


Foto: Emmanuel Boitier

Európsky strom roka 2020 - Francúzsko


Foto: Tamás Kovács

Európsky strom roka 2020 - Maďarsko


Foto: Egon Zitter

Európsky strom roka 2020 - Holandsko


Foto: Hubert Sobiczewski

Európsky strom roka 2020 - Poľsko


Foto: João Martins

Európsky strom roka 2020 - Portugalsko


Foto: Aiden Maccormick

Európsky strom roka 2020 - Veľká Británia


AMI MÉG ÉRDEKELHET