Vízalatti körforgalom a Feröer-szigeteken

A különleges Feröer-szigetek mindig mutatnak valami újat: ezúttal az Atlanti-óceán alatt építettek körforgalmat, és díszítették azt egy művészeti alkotással.

A Feröer-szigeteken a természeti adottságok miatt különösen kreatívnak kell lennie az építészeknek, tervezőknek. A gyönyörű helyszín azonban sokakat inspirál, a világ egyik legnagyobb hotellánca itt nyitotta meg első zöld, azaz fenntartható szállodáját is. Most azt mutatjuk be, a közlekedés, útépítés terén milyen forradalmi újítást valósítottak meg.

December végén adták át a 3 éve épülő alagutat és az alagúthoz tartotó körforgalmat is. Az alagút a Feröer-szigetek két nagyobb szigetét, Streymoyt és Eysturoyt köti össze. A Dániához tartozó Feröer-szigetek az Atlanti-óceán északi részén fekvő, 18 szigetből álló szigetcsoport, amely páratlan természeti szépséggel, gazdag kulturális- és sportélettel vár bennünket, ráadásul egyre fontosabb gasztronómiai központtá is válik Észak-Európában.

Természetes kőzetből

Fotó: Facebook/faroephoto.com

A természetes, víz alatti kőzetbe vájt alagútrendszernek a legmélyebbi pontja 187 méteren van, de nem hirtelen lejtő úton kell haladnunk lefelé, direkt úgy építették, hogy ha nyirkos, jeges, akkor se legyen balesetveszélyes A háromágú tengeralatti alagút összességében 11,24 kilométer hosszú a víz alatti körforgalommal együtt. A becslések szerint az építési költségek nagyjából egymilliárd dán koronába kerülnek majd. Hogy a víz alatti utazás még jobb élmény legyen, alagútban folyamatosan fényjátékot láthatunk: kék, sárga és zöld színek táncolnak az alagút falain, melyeket egy helyi művész, Tróndur Patursson tervezett meg.

Praktikus rekord

Fotó: Facebook/faroephoto.com

Ez a világ első víz alatti körforgalma, az Atlanti-óceán alatt fekszik, és bár sokba került megépíteni, az infrastrukturális értéke mellett nagy turisztikai értéke is lesz a későbbiekben. Ha a víz alatti alagutat és körforgalmat meg szeretnénk majd nézni, amikor a Feröer-szigeteken járunk, akkor nagyjából 4000 forintnak megfelelő dán koronát kell majd érte fizetünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET