Ako vidieť dva divy sveta za jeden deň: Iguazu Falls a Itaipu

Oba divy sveta pritom spája jeden živel – voda – hoci každý div sveta ju predstavuje z trochu iného súdka.

Foto: Drive Magazine

Počas návštevy Brazílie nevynechajte hneď dva divy sveta. Jeden prírodný a jeden moderný. Dvaja velikáni. Jeden vytvorený prírodou a druhý človekom. Iguazu Falls, zázrak prírody, sú jednými najpôsobivejších vodopádov na svete. Itaipu, zas bola ešte donedávna najväčšia priehrada s vodnou elektrárňou na svete.

Vodopády Iguazu Falls

Foto: Drive Magazine

Vodopády ležiace na hranici Brazílie a Argentíny, ponúkajú jedinečné pohľady na túto ohromujúcu prírodnú atrakciu. Keď ich prvý krát navštívila prvá dáma, Elenor Roosveltová v roku 1944, povedala: Poor Niagara (chúďatká Niagarské vodopády).

Ich ohromujúca krása a majestátne okolie vás očaria a poskytnú vám nezabudnuteľné zážitky, ktoré si budete pamätať navždy. Vodopády sú súčasťou národného parku Iguazu, ktorý je chránený UNESCO. Pri návšteve parku zažijete atmosféru tropického pralesa, ktorý obklopuje vodopády.

Foto: Drive Magazine

Celý okruh aj s fotením zvládnete za 2-3 hodinky. Počas celej prechádzky budete obdivovať vodopády z rôznych uhlov. Jedným z najväčších zážitkov je prechádzka po visutom chodníku vedúcom do stredu vodopádov. Z tejto strany môžete obdivovať impozantný pohľad na obrovské množstvo vody, ktoré padá z výšky a tvorí obrovské mračná kvapiek a vytvára dúhu. Nezabudnite si vziať náhradné oblečenie, lebo valiaca sa voda z veľkej výšky vytvára sprej, ktorý vás príjemne osvieži, ale aj premočí. Na konci chodníka sa vám naskytne úžasný pohľad na známy vodopád "Garganta del Diablo" (Diablovo hrdlo), ktorý je najväčším vodopádom celej sústavy.

Foto: Drive Magazine

Sústava vodopádov je prístupná aj z druhej, argentínskej strany, no prístup nie je tak jednoduchý – autobusom – ako z tej brazílskej. Vedie chodníkmi v džungli, ale milovníci prírody si prídu na svoje.

Okrem toho, brazílska strana ponúka tiež možnosť výletu loďou do blízkosti vodopádov, čo je nezabudnuteľný zážitok, ktorý vám umožní zažiť ich silu a veľkosť zblízka. Ak nechcete zmoknúť, môžete si užiť vodopády z výšky, priamo z vrtuľníka.

Najlepšia večera s bonusom: Belmond hotel

Ak si chcete vychutnať vodopády bez množstva turistov, zarezervujte si bufetovú večeru v hoteli Belmond. Rezerváciu si spravíte v reštaurácii Ipé online. Návštevníkov vyháňajú z vodopádov o 17:30, aby stihli posledné autobusy k východu parku. Keď sa preukážete rezerváciou, nechajú vás v areáli a vy si tak spravíte dokonalé fotky a užijete západ slnka. Na záver vám garantujeme ešte jeden zážitok. Gastronomický. Jedlo v hoteli je totiž nebíčkom v papuľke.

Inžiniersky zázrak: Elektráreň Itaipu

Foto: Drive Magazine

Ak ste sa rozhodli preskúmať vodopády Iguazú, nemôžete vynechať návštevu jedného z najväčších inžinierskych zázrakov- elektráreň Itaipu. Pripomína gigantické betónové monštrum a je spoločným projektom Brazílie a Paraguaja. Hydroelektráreň využíva rieku Paraná a zabezpečuje výrobu elektriny pre obe krajiny – celkovo až 17% spotreby elektriny Brazílie a 75% Paraguaja. Dnes je druhou najväčšou energiou sveta s výkonom 14 000 MW.

Navrhujeme ju na program zaradiť skoro ráno, ešte pred vodopádmi a objednať si z mesta uber, alebo taxík, ale dostanete sa sem aj miestnymi autobusmi. Od vodopádov je elektráreň vzdialená približne hodinu jazdy. Pred areálom si kúpite lístky a presadnete na dvojposchodový autobus, ktorý vás odvezie do areálu.

Foto: Drive Magazine

Autobusy majú niekoľko zastávok a je na vás, ako dlho sa zdržíte. Čaká vás okruh s výkladom sprievodcu až na druhú stranu do Paraguaja a vrátite sa po priehradnom múre späť. Pri prehliadke elektrárne spoznáte fungovanie stavby, pohľad do histórie a ohromné štatistiky. Jednou z možností je aj prehliadka zahŕňajúca návštevu kontrolnej miestnosti, kde môžete vidieť, ako inžinieri sledujú a riadia výkon elektrárne.

Toto dobrodružstvo zabezpečí, že vaša cesta Brazíliou bude nielen dovolenkovým oddychom, ale aj príležitosťou pochopiť a oceniť spojenie medzi človekom a prírodou vo všetkej jej kráse a energii.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET