SNEŽNICE V KOCKE

Snežnice patria už po stáročia k povinnej výbave obyvateľov severských končín. Aktuálne modely sa vyrábajú v high-tech štýle, v zásade sa však nelíšia od svojich predchodcov.

Foto: Shutterstock


CHÔDZA NA SNEŽNICIACH

Foto: Shutterstock

Po nasadení snežníc počítajte s tým, že nezafixované päty sa vám z nich pri každom kroku nadvihnú. Po krátkom čase si však na to zvyknete. Začiatočníci môžu mať problém s tým, že budú jednou nohou zakopávať o druhú, keďže snežnice sú oveľa širšie ako topánky. Základom úspechu je robiť široké kroky. Počítajte však s tým, že túra na snežniciach je namáhavejšia a vyžaduje si lepšiu kondíciu i viac času.

AKÉ TOPÁNKY SI OBUŤ NA SNEŽNICE

V zásade sú vhodné akékoľvek uzavreté topánky, určite však odporúčame nepremokavý materiál a protišmykovú podrážku. Podceniť výber obuvi a oblečenia na zimnú turistiku môže mať fatálne následky, nepremokavá vetrovka i nohavice sú nevyhnutnosťou.

AKO SI VYBRAŤ SNEŽNICE

Snežnice si treba vybrať podľa vlastnej váhy a veľkosti topánok. V ponuke sú širšie aj užšie modely, s výraznejším alebo menej nápadným ozubením. Ak patríte medzi začiatočníkov, poraďte sa s profesionálmi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET