Ako sa vyhnúť davom na najpopulárnejších miestach v Európe

Tipy, ak nemáte chuť byť súčasťou davu turistov.

Foto: Shutterstock

Po poklese spôsobenom celosvetovou pandémiou zažíva cestovný priemysel doslova rozkvet. Táto tendencia je najviac viditeľná v najobľúbenejších turistických destináciách v Európe: väčšina najpopulárnejších miest v roku 2023 zaznamenala rekordný počet návštevníkov. Aj keď veľa cestujúcich má pozitívny vplyv na miestnu ekonomiku, na druhej strane to prináša aj zvýšený hluk, znečistenie, dopravné zápchy, nižšiu kvalitu života pre miestnych obyvateľov a samozrejme oveľa horšiu skúsenosť pre návštevníkov. No s niekoľkými trikmi a alternatívami sa tomu všetkému dá vyhnúť – ukážeme vám, ako.

AMSTERDAM

Foto: Shutterstock

Podľa CNN musia návštevníci Amsterdamu platiť kvôli neuveriteľnému počtu turistov od roku 2024 najvyššiu turistickú daň v Európe. Niekoľko príkladov: denný poplatok pre návštevníkov, ktorí prichádzajú na výletných lodiach, sa zvýšil z 8 na 11 eur, turistická daň zahrnutá do cien hotelových izieb sa zas zvýšila o 12,5%.

Ak ste ochotní to zaplatiť, ale chcete sa vyhnúť davom, je dobré vedieť, že január, február a marec sú považované za najmenej frekventované mesiace v Amsterdame – za cenu chladného a daždivého počasia. Ak preferujete letnú dovolenku, jediná možnosť na pokojný pobyt je v júni, zatiaľ čo neskoršie mesiace sú považované za absolútny vrchol sezóny.

Ak ste otvorení návšteve iných miest, môžete si vybrať z mnohých atraktívnych a menej preplnených alternatív, ktoré sú bez výnimky dostupné aj vlakom. Okrem Haagu, Utrechtu a Rotterdamu môže byť Delft skutočne zaujímavou cieľovou destináciou a to vďaka svojej kanálovej sieti a architektúre. Nie náhodou mu prischla prezývka „malý Amsterdam“. Aj keď v tomto meste, vzdialeného od Amsterdamu juhozápadne asi jednu hodinu cesty, tiež vidieť turistov, nebudete čeliť ich neznesiteľnému davu.

ATÉNY

Foto: Shutterstock

Minulý rok navštívilo Atény toľko ľudí, že v prípade najobľúbenejších pamiatok začali od roku 2024 limitovať počet turistov na deň a hodiny. Napríklad Akropolu môže vidieť „len“ 20 000 návštevníkov denne.

Ak sa chcete vyhnúť najväčšiemu ruchu v Aténach, navštívte mesto mimo hlavnej letnej sezóny v júli a auguste. Apríl a máj sú veľmi príjemné mesiace pred letným náporom, zatiaľ čo september a október ponúkajú trochu chladnejšie počasie a ideálne podmienky na vychutnávanie si múzeí a pamiatok mesta.

Ak by ste chceli spojiť návštevu niektorého ostrova s cestou do Atén mimo sezóny, treba brať do úvahy, že trajekty premávajú oveľa zriedkavejšie. Niektoré reštaurácie a ubytovacie zariadenia na gréckych ostrovoch zas môžu byť v období od januára do marca zatvorené.

BARCELONA

Foto: Shutterstock

Barcelona bola jedným z prvých európskych miest, ktoré zakázalo otváranie nových hotelov v centre mesta a obmedzilo krátkodobý prenájom izieb. Od 1. apríla 2024 budú musieť turisti platiť „mestský príplatok“ 3,25 eura oproti 2,75 eura v roku 2023.

Podobne ako mnohé iné európske veľkomestá, aj Barcelona je najrušnejšia v lete - najmä v júli a auguste. Na jeseň a na jar môžete očakávať trochu menej turistov, s výnimkou veľkej návštevnosti počas veľkonočného týždňa, kedy býva dav väčší a ceny často vyskočia.

PARÍŽ

Foto: Shutterstock

Kto nedávno navštívil hlavné mesto Francúzska, pravdepodobne na vlastnej koži pocítil, aké je preplnené. Najpopulárnejšie atrakcie, ako napríklad Eiffelovu vežu, navštevujú húfy turistov, najmä počas jari a letnej špičky. V júni 2022 múzeum Louvre oznámilo, že obmedzí počet návštevníkov na 30 000 denne.

Mesto bude v roku 2024 obzvlášť populárne kvôli letným olympijským hrám, ktoré začínajú 26. júla. Oplatí sa využiť obdobie mimo sezóny od novembra do marca – s výnimkou (pred)vianočných týždňov, keď je mesto mimoriadne populárne. Ak by ste predsa priklonili k alternatívnemu cieľu bez davu turistov, vyberte sa do Lyonu! Mesto, ktoré sa nachádza pri sútoku riek Seina a Rýn, sa môže pýšiť živou umeleckou scénou a najväčším mestským parkom vo Francúzsku.

BENÁTKY

Foto: Shutterstock

Hoci Benátky sa zatiaľ nedostali na zoznam svetového dedičstva UNESCO, jedny z najobľúbenejších talianskych destinácií neustále čelia vážnym výzvam v dôsledku masy turistov.

Ak by ste ako turisti chceli prispieť k zachovaniu Benátok, mali by ste zvážiť návštevu iných, menej preplnených európskych miest, ktoré sa môžu rovnako hrdiť jedinečným systémom kanálov. Annecy, mesto na brehu jazera vo francúzskych Alpách, prezývané ako Benátky Francúzska, ponúka rozprávkovú krásu. Spreewald, ktorý je asi na hodinu cesty od Berlína, býva tiež často označovaný ako Benátky Nemecka pre svoje bujné zelené lesy a kľukaté kanály.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET