Vyrazte s bicyklom na koľajnice!

Cyklisti si na železničných priecestiach musia dávať veľký pozor. A to aj preto, že pri cyklotúrach často križujú práve tie nechránené priecestia. No na Horehroní môžete zažiť úplne opačný pocit a šliapnuť s celou rodinou do pedálov na cyklodrezine.

Cyklodreziny využívali v minulosti lesní robotníci, aby sa sieťou úzkorozchodných železníc dostali hlboko do lesov ľahším spôsobom než len pešo. Po tom, čo lesné železnice osireli pre konkurenciu cestnej dopravy, stali sa z nich turistické atrakcie. Z pôvodných 132 kilometrov zostalo na Horehroní len niekoľko zachovaných tratí. Okrem Čiernohronskej železnice premávajú na jednej trati aj koľajové bicykle - cyklodreziny. Ak sa odhodláte prísť, užijete si výlet ako žiadny iný.

Čo je to cyklodrezina?

Foto: Horehronie.sk

Toto ľahké koľajové vozidlo je poháňané len silou pedálov. Na jednej cyklodrezine naraz šliapu dve osoby. Odvezú sa však na nej 2 až 3 dospelé osoby a 1 dieťa. Zvieratá na drezinu nesmú ísť. Kým dvaja šliapu, ďalší dvaja sedia vpredu, resp. vzadu za nimi na sedačkách s bezpečnostnými pásmi. Jazdí sa po úzkom rozchode, teda vzdialenosť medzi koľajnicami je 760 mm, polovica zvyčajného rozchodu na železniciach. Cyklodrezina nemá striešku, a tak si na cestu naplánujte deň s pekným počasím.

Ako jazdiť na koľajniciach

www.youtube.com

Postup otáčania cyklodrezín

Jazdou na cyklodrezine zistíte, že rušňovodiči to ani zďaleka nemajú ľahké. Hoci brzdíte cyklistickou páčkou ako na bicykli, rátajte s tým, že brzdná dráha kovového kolesa na kovovej koľajnici dokáže byť omnoho dlhšia než na ceste. Najmä, ak je mokro alebo na koľaje popadali listy. Preto vždy jazdite tak, aby ste mali dostatok času zabrzdiť. Za prípadnú zrážku je vždy zodpovedný vodič idúci zozadu. Pri státí držte rozostup minimálne dva a pri jazde minimálne dvadsať metrov. Pred železničnými priecestiami vždy zabrzdite, rozhliadnite sa a v prípade, že nie je žiadna premávka, pokračujte v jazde. Aby nedošlo k čelnej kolízii, cyklodreziny vyrážajú medzi 9.00 a 12.00 v smere z Hronca do Šánskeho a popoludní sa smer všetkých obráti a medzi 12.00 a 17.00 je priepustný opačný smer. Na konci pri značke STOP musíte drezinu otočiť. Je to však relatívne jednoduchý princíp. Cyklodrezinu máte požičanú na celý deň za cenu 40 eur a na päťkilometrovej trase máte zastávky (Dobroč, Svätý Ján, Šánske), s vedľajšou koľajou, kde si môžete dať oddych.

Kam na výlet cyklodrezinou?

Foto: Horehronie.sk

V hlavnej letnej sezóne sa jazdí na trati medzi Hroncom a Šánskym, kde, pochopiteľne, nejazdí okrem cyklodrezín nič iné. Pozdĺž tejto trasy vedie aj novovybudovaný cyklochodník. Na oddychovej zastávke Svätý Ján môžete prehodiť výhybku a pri drevenom prístrešku opekať alebo si spraviť piknik. Za cenu 15 eur si môžete doobjednať piknikový kôš s regionálnymi produktmi. Napríklad pečivo, syry, remeselné pivá a ríbezľové víno. Šánske je miestna časť v Čiernom Balogu, kde môžete drezinu zaparkovať a uzamknúť. Automaticky máte 10 % zľavu na jazdu Čiernohronskou železničkou, ktorá vás dovezie do Čierneho Balogu a následne napríklad do zaujímavého Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline. Po dni zážitkov opäť odomknete a vysadnete na svoju drezinu, uvoľníte ručnú brzdu (ktorá musí byť pri parkovaní zatiahnutá) a vydáte sa naspäť nedotknutou prírodou krasového územia popri meandroch Čierneho Hrona. Keďže pôjdete lesom, pre istotu si zbaľte aj teplé oblečenie, čiapky či čelenky, aby ste si tento na Slovensku jedinečný pohyb naplno vychutnali.

O dreziny je v lete veľký záujem, a tak si tú svoju rezervujte vopred na webe na https://cyklo.horehronie.sk/e-bike-pozicovna/cyklodreziny-hronec.

AMI MÉG ÉRDEKELHET