Tip na výlet pri Banskej Štiavnici: Túra na vrch Sitno

Návšteva najstaršieho banského mesta na Slovensku, Banskej Štiavnice, nemusí byť len o spoznávaní samotného mesta. Vyberte sa odtiaľto na najvyšší vrch Štiavnických vrchov Sitno a užite si skvelé výhľady na okolitú prírodu.

Foto: banskastiavnica.travel

V rámci jarnej rozcvičky na veľké túry sme vám už odporučili zájsť preskúmať hrad Slanec na východe krajiny. Tentoraz sa vydáme na túru priamo v srdci Slovenska. Zo sopečných Štiavnických vrchov najviac vyniká Sitno, 1009 metrov vysoký vrch neďaleko známeho Počúvadlianskeho jazera.

Tri cesty na vrchol Sitno

Foto: OOCR Región Banská Štiavnica

Na túru na Sitno sa môžete vydať priamo z Radničného námestia v Banskej Štiavnici. Tu sa začína červená turistická značka, ktorú v sedle Krížna vymeníte za modrú. Náročnejšia, no zážitkovejšia, je cesta po žltej značke. Pôjdete popri Tatárskom jarku napájajúcom jazero Počúvadlo, pripojíte sa na zelenú značku a popri andezitových skalách sa po 5 km dostanete až na vrchol. Ak vám nevadí strmšie stúpanie a preferujete kratší čas, zaparkujte až priamo pri Počúvadlianskom jazere. Odtiaľto vedie najstrmšia, 3,7 km dlhá, ale stále dobre prístupná trasa po zelenej a potom modrej značke lemovaná lesom a skalnatými útvarmi. Pod vrcholom vás milo prekvapia novovybudované schody. Ich železná konštrukcia nedávno nahradila staré drevené schodisko a poskytuje tak bezpečné finálne kroky na vrchol Sitna.

Vitajte na hrade Sitno

Foto: banskastiavnica.travel

Na vrchole Sitna nájdete nielen výhľady na Kremnické vrchy, Vtáčnik, Tribeč, Inovec, či Zobor, ale pri dobrej viditeľnosti aj Nízke Tatry a Matru v Maďarsku. Zaujmú vás tu aj pozostatky hradu, ktorý bol v 16. storočí strategickým miestom pre ochranu významných banských stredoslovenských miest pred tureckými nájazdmi. Postavený však bol už v 13. storočí. Legenda hovorí, že v útrobách kopca Sitno sú skrytí sitnianski rytieri a keď bude Slovákom najhoršie, vrch sa otvorí a rytieri nás ochránia.

Jedna z najstarších rozhľadní aj turistická chata

Foto: Facebook Chata A. Kmeťa - Sitno

Hoci na Slovensku vyrástli za posledné roky rozhľadne ako huby po daždi, druhú najstaršiu rozhľadňu v krajine nájdete práve na vrchu Sitno. Nachádza sa tu už od roku 1727, keď tu Jozef Koháry, majiteľ kaštieľa vo Svätom Antone, dal postaviť besiedku. Neskôr bola prestavaná na rozhľadňu, čo ju robí po Vartovke pri Krupine druhou najstaršou na Slovensku. V jej útrobách sa dozviete niečo o hrade a osviežite sa v miestnom bufete. Pre tých, ktorí si chcú túru predĺžiť, či užiť tunajší východ Slnka, sa v miestnej turistickej chate Andreja Kmeťa ponúka možnosť nocľahu v spoločnej miestnosti s 15 posteľami. Miesto si však rezervujte dopredu na Facebooku.

  • GPS parkoviska pri Počúvadlianksom jazere: 48.409615, 18.856728
  • Najbližšia servisná stanica Slovnaft a Fresh Corner: Banská Štiavnica, 15 km
AMI MÉG ÉRDEKELHET