Vyskúšajte vínny piknik alebo deň vo vinohradoch

Hoci sa v minulosti konali vinohradnícke slávnosti až po zbere úrody, dnes môžeme osláviť sviatky zberu úrody hrozna už začiatkom septembra. Pre koronakrízu sú mnohé z tohtoročných vinobraní zrušené, no stále sú možnosti komornejších akcií, kam sa za vínom oplatí vyraziť.

Foto: Getty Images Hungary

Sychravé rána a chladné večery sú neklamným znakom konca leta a začiatku školského roka. Pre dospelých je to zároveň začiatok jedinečného sviatku zberu úrody – vinobrania. Poďakovanie za úrodu má dlhú tradíciu. Alegorické vozy, ochutnávky muštu, burčiaka a neopakovateľná atmosféra – to všetko sa spája s týmito slávnosťami, ktoré sa konajú počas septembra a októbra. Tento rok je však iný. Masové podujatia sú z dôvodu koronavírusu rušené. Avšak stále je niekoľko menších podujatí spojených s vínom, ktoré sa uskutočnia začiatkom septembra.

Vínny piknik v Limbachu

Foto: Getty Images Hungary

Vínny piknik je príjemným zakončením leta aj pre zamilované páry.

Kedy: 5. 9. 2020 od 11.00 do 21.00

Kde: Vinohrad HASENSPRUNG (GPS súradnice 48.297911, 17.218602)

Zbaľte si do auta deku a dobrú náladu, zoberte priateľov a príďte si vychutnať nielen krásne výhľady a prostredie vinohradu HASENSPRUNG, ale aj poctivý burčiak a kvalitné vína. Nepotrebujete žiadne vstupné, platíte len za konzumáciu. Pripravte sa na dobrý guláš, lokše, cigánsku pečienku, syry či domáce koláče.

Deň vo vinohradoch 2020

Foto: MVV

Kedy: 5. 9. 2020 od 11.00 do 19.00

Kde: Vinice Malokarpatského regiónu

Pešo, na bicykli alebo autom sa môžete v ten istý deň vybrať na zážitkové spoznávanie pivníc Malokarpatskej vínnej cesty. Vinohradníci otvoria svoje vinárstva aj vína po dvanástykrát a s vínom v ruke môžete spoznávať až 74 vinárstiev od Rače cez Svätý Jur, Limbach, Pezinok až po Modru. Vychutnávať si budete hrozno a nápoje z neho na krásnych kopcoch viníc spolu s domácimi špecialitami. Vzhľadom na obmedzenie počtu návštevníkov organizátori odporúčajú zakúpiť si vstupenky v predpredaji vo vinárstvach alebo online.

Piknik vo vinohradoch

Foto: 123rf

Originálna dámska jazda? Piknik vo vinohrade!

Kedy: 12. 9. 2020 od 14.00 do 21.00

Kde: Stará Hora, Pezinok (GPS súradnice 48.298850, 17.252936)

Pri príjemnej hudbe, s programom pre najmenších a v prostredí malebných pezinských vinohradov sa po tretí raz odohrá aj Piknik vo vinohradoch. Ochutnávať vínka na dekách sa bude dať týždeň po Limbachu a ak sa vám táto forma podujatia zapáči, máte o program na oba víkendy postarané. Ani tu nebudú chýbať chute nakladanej zeleniny, pečených klobások, kozích syrov či koláčov, ktoré k dobrému víno neodmysliteľne patria.

AMI MÉG ÉRDEKELHET