Takto ste Vysoké Tatry ešte nevideli: 360º virtuálna letecká video-mapa

Počas pekných dní sa ešte stále môžete vybrať na túry do Vysokých Tatier – minimálne na tie, ktoré smerujú na horské chaty. Ak si chcete vychutnať Tatry aj v práci či z domu, tu sú unikátne zábery z vtáčej perspektívy.

Projekt Slovensko z neba už zmapoval nejedno miesto na Slovensku, no teraz si vzali na svoje plecia asi najväčší počin: prelet ponad Vysoké Tatry. Vďaka týmto záberom môžete z pohodlia domu letieť ponad Tatry kedykoľvek. Kameru pritom máte vo svojich rukách a pozriete sa tým smerom, ktorým len budete chcieť.

Z darčeku na výročie darček celému svetu

Foto: YouTube / Slovensko z neba

Celé video má na svedomí trojica nadšencov a o tom, ako takéto zábery vznikli, hovorí pilot lietadla, Milan Paprčka:

„Nápad vznikol celkom spontánne. V septembri som chcel žene môjho života spraviť radosť na naše výročie a zobral som ju lietadlom nad Vysoké Tatry. Na brucho lietadla som zároveň umiestnil 360° kameru, ktorá sníma všetko okolo seba. Je to podobné ako Google autíčko, ktoré má takú kameru na streche a chodí po uliciach. My sme leteli ponad hrebeň Tatier a mali kameru na bruchu."

Do náročnej postprodukcie sa následne vrhli kartograf Bohuš Schwarzbacher a grafik Milan Jančovič, ktorí nad spracovaním strávili desiatky hodín.

Od Kriváňa k Lomničáku

Foto: YouTube / Slovensko z neba

Prelet s 360º virtuálnou videomapou je dostupný v kvalite 4K. Stačí hýbať myšou či celým smartfónom a smer vášho pohľadu sa mení. Ďalší rozmer týmto záberom dodáva nasadenie si virtuálnej reality.

Z výšky tritisíc metrov nad morom preletíte ponad Kriváň, po piatich minútach sa ocitnete severne od Gerlachovského štítu a po siedmich minútach zážitok ukončíte za Lomnickým štítom. Priamo nad štítmi, plesami, ale aj horskými chatami vidíte ich popisy, čo urobilo celý tento projekt veľmi náročný na postprodukciu. Výsledok však stojí za to a za dva týždne má YouTube video viac než 110 000 vzhliadnutí. Milan Paprčka dodáva:

„V súčasnosti majú ľudia dosť negatívnych správ, ktoré prichádzajú z každej strany. Toto špeciálne video má ľuďom umožniť zažiť niečo pozitívne. Keď už nás zavreli doma a znemožnili Tatry navštíviť osobne, môžu ľudia nad nimi lietať aspoň virtuálne."

Vysoké Tatry z neba - 360° virtuálna video-mapa v 4K

www.youtube.com

Vysoké Tatry z neba - 360° virtuálna video-mapa v 4K

Toto video vzniklo počas koronavírusového lockdownu Slovenska, keď sa do Vysokých Tatier takmer nikto nedostal.

AMI MÉG ÉRDEKELHET