V objatí Malej Fatry: Chata pod Suchým

Tip na výlet na pešo aj na bicykli v blízkosti Žiliny.

Foto: chatapodsuchym.eu

Chata v prostredí Malej Fatry leží vo výške 1075 m n.m. a je populárnym cieľom turistov, cyklistov a v zime aj skialpinistov. Na konci výstupu je vždy príjemné mať sa kde občerstviť a tak môžete jednu z trás na toto miesto smelo zaradiť medzi svoje plánované túry na tento rok.

Rôzne cesty, ako sa dostať na Chatu pod Suchým

Jedna z možností, ako sa dostať na chatu je Nezbudská Lúčka. Odtiaľto prejdete popri zaujímavej zrúcanine Starhradu a výstupom vás povedie červená značka asi dve a trištvrte hodiny. Druhá cesta je v lete vhodná aj pre cyklistov a vedie z Varína. Lesná cesta cez Jedľovú je vhodná pre horské bicykle, má zelenú značku.

Foto: Chata pod Suchým

Chata je zároveň začiatkom (alebo koncom) Malofatranskej magistrály a tak dlhšia, no zaujímavá trasa vedie aj z Vrútok, resp. Turčianskych Kľačian po zelenej značke, pričom zastaviť sa môžete na Chate pod Kľačianskou Magurou.

Výstup na Suchý

Hrebeň Malej Fatry

Ak budete mať dosť síl a chuť na úžasné výhľady, posilnite sa poctivou domácou kuchyňou na chate a pokračujte na vrch Suchý s výškou 1468 m n.m. Trasa z chaty potrvá ešte asi hodinu a pol. Výhľady hore však stoja za to. Uvidíte Turčiansku aj Žilinskú kotlinu, Veľkú Fatru, Malý Kriváň, aj Martinské hole.

Hrebeňovka Krivánskej Malej Fatry

Foto: Žilinský turistický kraj

Po otvorení turistických chodníkov po 15. júni vás možno zláka aj dvojdňová hrebeňovka, ktorú začnete v Nezbudskej Lúčke a skončíte v Zázrivej. Presnejšie je trasa Nezbudská Lúčka – Starhrad – Chata pod Suchým – Suchý – Stratenec – Malý Kriváň – Pekelník – odbočka na Veľký Kriváň – Chleb – Poludňový grúň – Stoh – Medziholie – Veľký Rozsutec – Sedlo Zákres – Príslop nad Bielou – Petrová, Jánošíkov dvor – Zázrivá.

V tomto prípade je najlepšie vybaviť si prespanie na Chate pod Chlebom, čím si túto asi 35 kilometrovú hrebeňovku rozdelíte približne v polovici.

Ak hľadáte „niečo medzi“

Príjemne unavení a zároveň nabití prírodou prídete, ak sa vyberiete z Chaty pod Suchým ešte na vrch Suchý, potom Malý a Veľký Kriváň do Snilovského sedla a dole do Vrátnej sa zveziete lanovkou (a späť k autu pri Strečne autobusom). Túto túru by mali stredne skúsení turisti zvládnuť za asi 8 a pol hodiny.

Foto: Žilinksý turistický kraj

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET