Tudtad, hogy a wasabi egy káposztaféle?

És vajon mitől olyan szép zöld, és meddig marad csípős?

Fotó: Shutterstock

A wasabi a káposztafélék családjába tartozik, és azért tudott jól elterjedni Ázsiában, mert olyan csípős, hogy az állatok nem tudják lelegelni.

Fotó: Shutterstock

A japánban őshonos wasabi növényt (Eutrema japonicum, más néven japán vízitorma vagy japán zöld torma) eredetileg antibakteriális szerként hasznosították, később azonban a növény gyökereit elkezdték a szasimi díszítésére és ízesítésére használni, hogy a halat megvédjék a baktériumoktól. Az igazi wasabi a brassicaceae családba tartozó mustárnövény őrölt szárából készül. Az eutrema japonicum nevű wasabi növény csak Japánban őshonos, bár Kínában, Koreában és az Egyesült Államokban kisebb mennyiségben termesztik.

Fotó: Getty Images

Az igazi wasabi érdekessége, hogy miután levegővel érintkezik, enyhül a csípőssége – emiatt közvetlenül a tálalás előtt reszelik le, hogy erősebb legyen, plusz az eredeti wasabinak élénk zöldes sárga színe van a benne lévő tioglükozid vegyületektől, míg az utánzatot ételszínezékkel színezik. Amikor a wasabi növény szárát lereszeljük vagy daráljuk, a benne lévő sejtek megsérülnek, és felszabadítják a tioglükozidokat, és ahogy múlik az idő, elillan ez az anyag belőle, ezért is valószínű, hogy a bolti, előre csomagolt szusitálon lévő wasabi nem igazi wasabi növényből készült, mert az igazi órákkal később már nem lenne csípős.

AMI MÉG ÉRDEKELHET