ZÁHADA NA PLÁŽI: PO STOPÁCH AGATHY CHRISTIE

Pri príležitosti stého výročia vydania románu Záhada na zámku Styles sa vydáme na juhozápad Anglicka do grófstva Devon po stopách kráľovnej detektívky, ktorá sa narodila pred 130 rokmi.

Foto: Facebook / Visit Devon

Agatha Christie nie je len najslávnejšou Devončankou, ale aj jednou z najznámejších osobností Anglicka. Jej detektívky milujú stovky miliónov čitateľov po celom svete. Grófstvo Devon, z dvoch strán obklopené morom, sa nachádza na juhozápade Anglicka. Malebná krajina a jej rodáčka žili v absolútnej symbióze a nezmenilo sa to ani po smrti spisovateľky. Devon bol pre ňu domovom i nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie, pričom autorka príbehov s Hercule Poirotom či slečnou Marplovou dodnes priťahuje do tohto tichého kúta Veľkej Británie zástupy cestovateľov. Domáci vytvorili mnoho spomienkových miest, vďaka ktorým si môžu jej fanúšikovia zrekonštruovať najmenšie detaily spisovateľkinho života. Anglické pobrežie je síce chladnejšie ako pláže v Stredomorí, na návštevníkov však čaká krajina s osobitou atmosférou, čarovné mestečká a dediny i starobylá história.

POIROT A JEHO PRIATELIA

Foto: 123rf

Po Biblii a Shakespearovi patria medzi najpredávanejšie knihy na svete práve príbehy z dielne Agathy Christie. Jej tvorba bola námetom pre viac ako stovku celovečerných filmov, televíznych seriálov či divadelných hier. Nečudo, že rodáčka z grófstva Devon sa stala legendou. Vydala 66 románov a 14 poviedkových zbierok. Medzi jej najznámejšie literárne postavy patria výstredný génius Hercule Poirot a dôvtipná stará dáma, slečna Marplová.

LITERÁRNA PRECHÁDZKA

Foto: Getty Images Hungary

Obyvatelia južného Devonu sa rozhodli uctiť si pamiatku najslávnejšej rodáčky aj akciou Agatha Christie Literary Trail. Trasa vedie po najdôležitejších miestach v živote kráľovnej detektívok, ktoré sú neraz najkrajšími v grófstve.

FESTIVAL AGATHY CHRISTIE

Foto: 123rf

V septembri, mesiaci narodenia spisovateľsky, sa koná v Torquay viacdňový festival. Zídu sa na ňom najväčší priaznivci tvorby Agathy Christie, mladí autori detektívok i literárni vedci. Súčasťou akcie sú vedecké diskusie i menej vážne debaty.

DEVON CREAM TEA V HOTELI GRAND

Foto: Getty Images Hungary

Agatha Christie si často vychutnávala popoludňajší čaj v elegantnom Hoteli Grand v meste Torquay. Dokonca tu strávila aj svadobnú noc. Ku klasickému čaju o piatej sa servírujú chlebíčky. Ľahším variantom je Devon Cream Tea – k čaju s mliekom dostanete koláčiky (scones), džem a smotanový krém.

PARNÝ VLAK V DARTMOUTHE

Foto: Getty Images Hungary

Hoci nejde o žiadny Orient Express, malí i veľkí cestovatelia sa môžu tešiť na výnimočné dobrodružstvo. Dartmouth Steam Railway premáva medzi Paigntonom a Kingswearom, na dlhom úseku popri rieke Dart. Trať sa kľukatí malebnou krajinou grófstva Devon a vedie aj popri bývalom statku spisovateľky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET