NEFAJČIARSKE PLÁŽE V ŠPANIELSKU

Cigaretové ohorky patria medzi najbežnejší druh odpadu v oceánoch. Španielom však došla pri pohľade na ich znečistené pláže trpezlivosť.

Foto: Shutterstock

Aj vďaka petícii, ktorú podporilo 280-tisic občanov, sa podarilo schváliť zákon oprávňujúci samosprávy nariadiť zákaz fajčenia na plážach. Previnilcom hrozí pokuta až do výšky 2 000 eur.

Biologicky nerozložiteľný

Foto: unsplash

Španielsko sa hrdí viac než 4 800 kilometrami pobrežia a miestnym s cigaretovými ohorkami jednoducho došla trpezlivosť. Aj pre ich veľkosť a veľmi ťažké zbieranie tvoria hlavnú zložku odpadu na plážach. Pritom sú veľmi nebezpečné, lebo obsahujú plastový polymér, ktorý nie je biologicky rozložiteľný. Rozloženie cigaretového ohorku trvá asi desať rokov. Avšak polymér je nielen nebezpečný pre piesky a pôdu na plážach, ale aj pre vodu a morské živočíchy.

Barcelona udáva smer

Foto: unsplash

Zákaz fajčenia na plážach pritom v krajine nie je novinkou. V Barcelone napríklad platí takýto zákaz už od roku 2020, neskôr sa pridali Kanárske ostrovy. Podobný zákaz existuje napríklad aj na talianskej Sardínii či na juhu Francúzska. Celoštátny zákaz fajčenia na plážach je však niečo nové. Španielsko sa stalo prvou európskou krajinou, ktorá tento zákaz zaviedla na národnej úrovni.

No Fumadores

Foto: unsplash

Kampaň sa stala známa pod svojím španielskym menom No Fumadores – zákaz fajčenia. Má bojovať s 4,5 biliónmi cigaretových ohorkov, ktorými je zasypaná naša planéta. Turistické destinácie, ako je Španielsko, si však vyberú väčšiu daň. Populárnu krajinu ročne navštívi viac ako 75 miliónov turistov a fajčenie je stále častým neduhom a zvykom veľkého počtu z nich.

AMI MÉG ÉRDEKELHET