Turistom zakázali vstup na jednu z najzvláštnejších prírodných atrakcií na svete

Cestovný ruch je dôležitý, ale ochrana prírody a kultúr je ešte dôležitejšia.

Vodopády pri severozápadnom pobreží Austrálie sú jednou z najkurióznejších a najobľúbenejších prírodných atrakcií krajiny. Miestny úrad pre cestovný ruch však rozhodol, že davy ľudí do Talbot Bay by sa mohli čoskoro zastaviť — vďaka cieľom ochrany prírody a predovšetkým vďaka miestnym domorodcom.

Desaťtisíce turistov už desaťročia využívajú obrovské lode na vstup do priepastí, kde obrovské prílivové sily vytvárajú až štyri metre vysoké vlny - pripomínajúce vodorovné vodopády — a nádherné súostrovie ostrovov.

Vodopády, ktoré prírodovedec David Attenborough označil za najneobvyklejšie prírodné divadlo Austrálie, však nebude možné vidieť najneskôr do marca 2028.

Hlavnými zástancami tohto zámeru je kmeň Dambeemangaddee, ktorý tu žije už takmer 56 000 rokov, a už dlho vyzýva úrady, aby zakázali výlety loďou, pretože podľa nich lode plné turistov znesväcujú to, čo považujú za posvätný prírodný div.
Výzva pôvodných obyvateľov bola nakoniec vypočutá, ale za reštriktívnym rozhodnutím je aj iný dôvod.

V máji 2022 narazila do skál turistická loď, pričom sa zranilo niekoľko cestujúcich. Podľa CNN po tomto incidente všetci vyzvali prevádzkovateľov zájazdov, aby z bezpečnostných dôvodov zájazdy zastavili.

Hoci zákaz skutočne vstúpi do platnosti o niekoľko rokov, neznamená to koniec cestovného ruchu v tejto oblasti. Lode sa budú môcť v zátoke plaviť aj naďalej — len trochu ďalej od vodopádov.

Hlavným cieľom je znížiť preplnenosť a zvýšiť kultúrne a ochranárske cítenie návštevníkov tohto nezvyčajného miesta.

Toto rozhodnutie odráža dvojitú zodpovednosť vlády rešpektovať kultúrne názory tradičných obyvateľov a potrebu chrániť a podporovať turistický priemysel Západnej Austrálie

— povedal austrálsky minister životného prostredia Reece Whitby.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET