Hamarosan végleg eltűnhet a görögök egyik legnépszerűbb turistalátványossága

A 43 éves hajóroncs Zákinthosz egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett különlegessége.

egy hajóroncs a tengerparton

A Navagio-öbölben található 43 éves, zátonyra futott hajó roncsa Zákinthosz sziget egyik legnépszerűbb látványossága, az utazási irodák számos ide szervezett kirándulást is kínálnak. Az Instagramon nemrégiben közzétett posztok azonban azt mutatják, hogy a hajó állapota hihetetlenül leromlott az elmúlt évtized során. Most a hatóságok figyelmét is felkeltette a hajó állapota, és attól tartanak, hogy teljesen elsodorja a víz.

Fotó: Shutterstock

A Navagio-öböl, amit nagyon gyakran egyszerűen hajóroncs-partnak neveznek, az 1980-ban zátonyra futott MV Panagiotis roncsáról híres. Érdekességét csak fokozzák azok a legendák, melyek szerint a hajó csempészárut szállított, és a legénység egy vihar során hagyta el a hajót, hogy elmeneküljön az őket üldöző haditengerészet elől.

Az érintetlen, halvány homokkal és mészkősziklákkal körülvett öböl a sziget egyik leglátogatottabb és legtöbbet fényképezett helye – ha rákeresünk az Instagramon a Zakynthos hashtagre, a görög szigetről készült képek majdnem felén a Navagio-öböl és a régi hajó roncsa látható.

Fotó: Shutterstock

A hajó sorsát az elmúlt években egyre súlyosabb természeti hatások nehezítik: 2018-ban a partszakasz egy részét rövid időre lezárták, miután egy fölötte lévő hatalmas szikla részben leomlott. 2022 szeptemberében újabb földcsuszamlás történt, amit egy 5,4-es erősségű földrengés váltott ki. Az öböl megközelítését akkor ismét megtiltották, és a tenger felől érkező hajók kivételével azóta is tilos a látogatás. Mindez a közelmúltban tapasztalt súlyos időjárással együtt nagyon rossz hatással van a roncsok állapotára.

Összehasonlító fotókon látható, hogy az MV Panagiotis mennyivel rosszabbul néz ki, mint tíz éve:

A Euronews szerint a lakosok és a turisztikai szolgáltatók egyre vehemensebben sürgetik a hatóságokat, hogy azonnal intézkedjenek a hajó védelme érdekében. Ők elsősorban a sziget turizmusból származó bevételei miatt tartják fontosnak, hogy megmeneküljenek a roncsok. Néhányan még azt is felajánlották, hogy maguk fizetik a látványosság megóvását.

Zákinthosz polgármestere nemrégiben felszólította a görög idegenforgalmi minisztériumot és a pénzügyminisztériumot, hogy tegyenek lépéseket a helyszín védelmének érdekében. A politikus emellett egy elektronikus fizetési módszerrel ellátott, ellenőrzött beléptetőrendszer kiépítését is javasolta, ami szerinte szintén elősegítené a roncsok állapotának megóvását. A javaslatokat egyelőre még nem fogadták el, de a helyi hatóságok gyors cselekvést sürgetnek, mielőtt a népszerű turisztikai látványosság teljesen eltűnik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET