Zámok Červená Lhota – klenot južného Česka

Třeboňsko bezpochyby patrí medzi najkrajšie regióny Českej republiky, ktoré je známe najmä rozsiahlymi rybníkmi a rozprávkovými zámkami.

Foto: zamek-cervenalhota.cz


Malebná scenéria

Neďaleko od mesta Jindřichův Hradec stojí zámok Červená Lhota na osamelej skale, obklopený jazierkom, ku ktorému sa dostanete po kamennom moste. Najstaršia zmienka o budove pochádza z roku 1465, kedy bola len pevnosťou nepatrného významu. V roku 1530 sa jej majiteľom stal Jan Kába z rytierskeho rodu Rybňan, ktorý pôvodne gotickú pevnosť nechal prestavať na pohodlný renesančný hrad, ktorý sa vtedy ešte volal Nová Lhota. Potok pri hrade bol odklonený a vznikol tak malý rybník, ktorý ho premenil na úchvatný vodný zámok.

Bez diabla by Červená Lhota bola biela

Zámok dostal prívlastok červený len v 17. storočí, kedy boli pôvodne biele múry natreté červenou farbou. Samozrejme, viaže sa k nemu aj legenda: po neveriacu hradnú pani si prišiel sám diabol a kým ju uniesol cez okno, jej krv zafarbila biele múry na červeno. Krvavočervené škvrny sa nedali odstrániť, a tak sa noví majitelia rozhodli natrieť celý zámok na červeno. Podľa inej legendy sa dcéra hradného pána vzbúrila proti prísnej cirkevnej výchove a odmietla chodiť do kaplnky na rodinnú modlitbu. V zúrivosti chytila svätý kríž a hodila ho von oknom do vody. V tom okamihu sa zámok otriasol, jej komnatu naplnil pekelný smrad, zjavil sa čert a odniesol dievča so sebou do pekla. Ešte predtým však pazúrom namočeným v jej krvi nakreslil na hradný múr znak kríža. To sa nedalo nijako odstrániť a dalo sa prekryť len červenou farbou. Príbeh sem, príbeh tam, isté je, že pôvodne biely zámok natierali na červeno od začiatku 17. storočia jeho neskorší majitelia.

Foto: zamek-cervenalhota.cz

Zámok červená Lhota

Podľa inej legendy sa dcéra hradného pána vzbúrila proti prísnej cirkevnej výchove a odmietla chodiť do kaplnky na rodinnú modlitbu. V zúrivosti chytila svätý kríž a hodila ho von oknom do vody. V tom okamihu sa zámok otriasol, jej komnatu naplnil pekelný smrad, zjavil sa čert a odniesol dievča so sebou do pekla. Ešte predtým však pazúrom namočeným v jej krvi nakreslil na hradný múr znak kríža. To sa nedalo nijako odstrániť a dalo sa prekryť len červenou farbou. Príbeh sem, príbeh tam, isté je, že pôvodne biely zámok natierali na červeno od začiatku 17. storočia jeho neskorší majitelia.

Malý zámok, veľký záujem

Aj keď je zámok malý, patrí medzi najnavštevovanejšie turistické atrakcie v Čechách. Dopĺňa ho kaplnka Najsvätejšej Trojice postavená v 19. storočí a krásna anglická záhrada vytvorená v roku 1901. Obchádzaním jazierka môžete obdivovať červenú budovu zo všetkých strán, ale môžete si vybrať aj prehliadku z teplovzdušného balóna, alebo člnkovanie po zámockom rybníku.

Foto: zamek-cervenalhota.cz

Zámok Červená Lhota

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET