Primrzli vám dvere na aute? Poradíme ako na to!

Prevencia je vždy lepšia, než sa v mraze snažiť dostať do vymrznutého auta.

Foto: Shutterstock

Jedna z najnepríjemnejších vecí zimy je to nekonečné škrabanie zamrznutých skiel a odpratávanie snehu. No niekedy sa počasie zvrtne tak rýchlo, že dážď vytvorí na auto doslova ľadovú krustu a vy sa neviete dnu dostať napriek všetkým pokusom. Čo vtedy robiť a ako tejto situácii predísť?

Prevencia začína v jeseni (alebo počas teplejších dní)

Foto: Pixabay

Prevencia zamrznutia dverí začína už v jesenných mesiacoch. Dôležité je pravidelne kontrolovať a udržiavať tesnenia dverí. Ak sú tesnenia poškodené, vymeňte ich. Tiež odporúčame čistiť tesnenia teplou mydlovou vodou a po vysušení ich potrieť silikónovým mazivom, čím sa zamedzí akumulácii vlhkosti, ktorá by mohla zamrznúť. Dôležitým krokom je tiež pravidelné mazanie závesov dverí vhodným mazivom, ktoré funguje dobre aj v teplotách pod nulou.

Čo zabráni primrznutiu dverí na aute

Existuje niekoľko produktov, ktoré môžu pomôcť zabrániť zamrznutiu dverí. Možnosťou je rozmrazovací roztok, ktorý sa aplikuje na zámky a kľučky dverí. Ten typicky obsahuje alkohol, ktorý pomáha roztápať ľad. Tiež odporúčame použiť mazivo na zámky, no to by malo byť bez tuku, aby neprilákalo prach.

Stará dobrá autoplachta

Foto: Unsplash

Použitie autoplachty na ochranu vozidla pred prudkým zimným počasím môže tiež predchádzať zamrznutiu dverí. Autoplachta poskytuje ďalšiu vrstvu ochrany proti snehu, ľadu a mrznúcemu dažďu. Dôležité je zvoliť plachtu, ktorá sa hodí konkrétne na vaše vozidlo.

Čo robiť, keď už dvere na aute zamrzli

Ak sú dvere zamrznuté, v prvom rade vyskúšajte, či iné dvere auta neotvoríte skôr. Niekedy je strana auta bližšie k vykurovanému domu či v záveternej strane menej zamrznutá. Potom stačí pustiť klímu či kúrenie a čoskoro ostatné dvere povolia. Ak žiadne dvere nejdú otvoriť, použite teplú vodu na opatrné rozmrazenie ľadu pozdĺž okrajov dverí. Môžete ju dať do plastového vrecka a prikladať okolo dverí, aby postupne ľad rozmrzol.

Ak ste za domáce recepty, skúsiť môžete napríklad ocot zmiešaný s vodou. Alebo, ak máte nemrznúcu zmes do ostrekovačov napríklad v garáži, použite ju. Pri použití tepla alebo roztokov je dôležité byť opatrný, aby nedošlo k poškodeniu laku alebo prasknutiu skla – preto neaplikujte vriacu vodu, skôr tak polovičnú teplotu. Pri tvrdohlavých dverách sa môže použiť plastová stierka alebo kreditná karta, ktorými nedobrovoľné ľadové zapečatenie auta prelomíte. Všetko však s maximálnou opatrnosťou a trpezlivosťou – ľad je dočasný, lak auta je však trvalý.

A náš tradičný tip na záver: Ak máte rozmrazovač, škrabku a inú zimnú výbavu v aute, pri zamrznutých dverách vám moc nepomôžu. Preto minimálne rozmrazovač majte odložený skôr v chodbe niekde pri obuvi či v garáži – túto radu v jeden mrazivý deň určite oceníte.

Foto: Shutterstock

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET