​Zlá správa pre lyžiarov, dobrá pre turistov: teplé počasie zatvára slovenské zjazdovky

Už dávno nebolo vo februári také teplo.

lyžiar v Jasnej

V roku 2024 prišlo jarné počasie skôr ako zvyčajne. Oteplenie v priebehu februára spôsobilo, že mnohí prevádzkovatelia zatvorili lyžiarske strediská o 3 týždne, niekedy aj o viac ako mesiac skôr, informuje Paraméter.

Na mnohých miestach už nie je čo: sezóna sa skončila v Jasenskej doline, Levočskej doline, Jahodnej, Dolnom Smokovci, Javorníkoch a Karpatoch. V celej krajine je v prevádzke len asi päťdesiat lyžiarskych vlekov, ale vzhľadom na daždivé počasie minulého mesiaca sú podmienky na mnohých miestach obmedzené.

Dobrá situácia je len v nadmorských výškach nad 1100 metrov, napríklad na svahoch Roháčov-Spálenej, Chopku, Štrbského Plesa, Vrátnej-Chleb a Tatranskej Lomnici, kde môžete stráviť posledné lyžiarske dni sezóny.

Na východnom Slovensku je situácia o niečo lepšia. Hrúbka snehu v týchto oblastiach sa stále pohybovala medzi 30 a 40 centimetrami, ale vzhľadom na veľmi mierne počasie je nepravdepodobné, že by tieto zjazdovky zostali otvorené dlho.

Foto: Shutterstock

Slovensko zažíva teplý február, aký tu nebol už takmer tri desaťročia. Naposledy bolo v zimnom mesiaci toľko po sebe nasledujúcich jarných dní teplejších ako 10 stupňov Celzia pred dvadsiatimi piatimi rokmi − v roku 1998 bolo v okolí meteorologickej stanice Hurbanovo devätnásť takýchto dní za sebou. Vôbec najvyšší februárový teplotný rekord bol zaznamenaný v Bratislave, kde podľa údajov Plantmaps 25. februára 2021 dosiahol 21 stupňov Celzia.

Hoci lyžovanie je čoraz vzácnejšie, milovníci turistiky sa môžu konečne nadýchnuť. Ich sezóna je tu.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET