6 miest, ktoré musíte vidieť na Veľkonočnom ostrove

Ak zažijete odľahlý ostrov uprostred Tichého oceánu, zážitok vo vás zostane už navždy. A keďže sa drvivá väčšina ľudí pozrie na tieto miesta maximálne jeden krát, je dobré vedieť, ktoré miesta si nesmiete nechať ujsť.

Foto: Shutterstock


HANGA ROA

Jediným mestom na ostrove, ktoré je zároveň hlavným mestom Rapa Nui, je Hanga Roa. Nachádza sa tam letisko, nemocnica, väčšina hotelov a apartmánov, reštaurácie, kaviarne, cukrárne a obchody remeselníkov. V katolíckom kostolíku s typickými znakmi polynézskej architektúry sa konajú omše, sprevádzané spevom a hudbou. V tesnej blízkosti prístavu si môžete vyskúšať potápanie, v priezračnej vode uvidíte nejednu korytnačku.

ORONGO

Najvyššia sopka ostrova Rano Kau patrí, spolu so sopkou Terevaka, medzi dominanty Rapa Nui. Keď už budete pri nej, navštívte aj magické Orongo. Miesto spojené s kultom vtáčieho muža preslávilo 53 kamenných domcov otočených k oceánu. V minulosti sa tam konali riskantné preteky – cieľom súťažiacich bolo získať zo susedného ostrovčeka prvé vtáčie vajíčko v roku.

PLÁŽ ANAKENA

Pobrežie ostrova je vďaka jeho vulkanickému pôvodu väčšinou skalnaté. Existuje však pár výnimiek. Napríklad na pláži Anakena sa budete cítiť ako v tropickom raji. Všade navôkol rastie svieža zelená tráva a palmy. Piesok je jemný a voda tyrkysovomodrá. Pôsobivú scenériu dotvára osem sôch Moai, aby ste ani na chvíľu nezabudli, kde sa nachádzate

REŠTAURÁCIA KALOA

Foto: Kaloa

Keďže ostrov leží uprostred Pacifiku, hlavné slovo v miestnej gastronómii majú ryby a plody mora. V ponuke však nechýbajú ani špeciality čilskej (napríklad empanada) či polynézskej kuchyne. Reštaurácia Kaloa v komplexe ekohotela Nayara Hangaroa očarí hostí pestrými chodmi, ktoré si môžu vychutnávať pri pohľade na oceán.

LOM RANO RARAKU

Rano Raraku pri kráteroch sopky Terevaka patrí k najzaujímavejším miestam ostrova. Práve z toho lomu pochádza tuf, z ktorého boli vytesané údajne stovky kamenných symbolov Rapa Nui. Sochy Moai, vážiace až niekoľko desiatok ton, vznikli v 12. až 16. storočí a boli rozmiestnené po celom ostrove. Rano Raraku je archeologickým rajom, nájdete tu pamiatky v najrôznejších fázach rozpracovanosti až po hotové umelecké diela.

SOCHY AHU TONGARIKI

Čo by ste povedali na východ Slnka pri pätnástke najzachovanejších kamenných sôch nazývaných Moai? Aj keď nepatríte medzi ranné vtáčatá, najpopulárnejší program na Veľkonočnom ostrove nesmie chýbať vo vašom zozname. Ničivé cunami z roku 1960 síce sochy zvalilo, neskôr ich však postavili. A tak sa dnes k nebu opäť týčia tajomní strážcovia ostrova, spoza ktorých mysticky prebleskujú prvé slnečné lúče nadchádzajúceho dňa.

AMI MÉG ÉRDEKELHET