Rezervuj si už dnes!

Ranné vtáča ďalej doskáče. Špeciálne to platí, ak na svojich cestách túžite po výnimočných zážitkoch.

Foto: oxalisadventure.com

Pandémia koronavírusu výrazne obmedzila naše cestovateľské možnosti, mnohé unikátne miesta sveta zostali na dlhé mesiace uzavreté a nedostupné. Výnimočné destinácie, ktoré sľubujú zážitky na celý život, získali ešte viac na cene a dnes na ne existujú čakacie zoznamy. Zoznámte sa s jedinečnými lokalitami, na ktorých návštevu sa musíte registrovať mesiace vopred. V niektorých prípadoch rozhoduje o účasti žreb, v iných treba požiadať o špeciálne povolenie. Skôr ako vyrazíte na cesty, informujte sa o platných pravidlách a podmienkach vstupu do danej krajiny.

STANOVAČKA V KAŇONE

Foto: nps.gov/grca

Majestátny kaňon rieky Colorado existuje desiatky miliónov rokov a ročne priláka päť miliónov turistov. Najodvážnejší z nich môžu v hĺbke Grand Canyonu aj stanovať. Potrebujú povolenie miestnych úradov, ktoré spravujú národný park. Žiadosť s predbežným itinerárom treba poslať faxom alebo poštou minimálne štyri mesiace pred plánovanou cestou. Pozor, pripravte sa na púštne podmienky!

ŠKANDINÁVSKA NOVÁ VLNA

Foto: noma.dk

Noma v Kodani je známa ako najlepšia reštaurácia sveta. Začiatkom každého mesiaca sa dajú na jej domovskom webe rezervovať termíny v trojmesačnom predstihu. Pri objednávke však treba byť rýchly, voľné miesta sa minú za pár minút. Lesné suroviny degustačného menu zbiera samotný šéf podniku, na tanieri sa môžu objaviť huby, kvety, borovicové púčiky i lišajníky.

REPUBLIKA MNÍCHOV

Foto: visit-halkidiki.gr

Jedno z dôležitých sídiel ortodoxných kresťanov, Autonómnu mníšsku republiku Svätého vrchu na severe Grécka na polostrove Athos, môže denne navštíviť maximálne 20 turistov. O povolenie treba požiadať pútnický úrad v Solúne. Ženy a deti majú vstup na polostrov zakázaný.

V ÚTROBÁCH NAJVÄČŠEJ JASKYNE

www.youtube.com

Son Doong Cave - Oxalis Adventure

Vietnamskú jaskyňu Hang Son Đoong považujú za najväčšiu na svete. Jej obrovské siene, 80-metrové kvaple, krištáľová podzemná rieka i okolitá džungľa sú prístupné iba pre tisícku záujemcov ročne. Jaskyňa je otvorená od januára do augusta, najskoršie dostupné termíny sú aktuálne až v júni 2022. Na absolvovanie štvordňovej dobrodružnej túry potrebujete dobrú fyzickú kondíciu.

SEN REKREAČNÝCH BEŽCOV

Foto: New York Road Runners

Na najväčšie bežecké preteky sveta – newyorský maratón sa profesionáli hlásia až po splnení stanoveného limitu. Rekreační bežci sa však môžu registrovať bez obmedzení v čase od 15. januára do 15. februára 2022. O tom, ktorí šťastlivci napokon budú môcť štartovať na prestížnych pretekoch, rozhodne žreb. Počet miest pre amatérov je totiž limitovaný. Trať pretekov, naplánovaných na prvú novembrovú nedeľu budúceho roka, vedie popri najväčších atrakciách metropoly. Pred štartom sa koná vlajkový sprievod, pripomínajúci olympijské hry

AMI MÉG ÉRDEKELHET