Vydajte sa na zbojnícke chodníčky – Malá Fatra pozýva

Čo sa vám ako prvé vybaví pri slove Terchová? Asi Jánošík. A pri mene Jánošík? Asi zbojník. A na Zbojnícky chodník sa práve z Terchovej môžete vydať.

Foto: Unsplash / Jakub Mičuch

Zbojnícky chodník v Malej Fatre je ideálnou voľbou na letný víkendový výlet. Táto trasa vás prevedie fascinujúcim svetom skalných útvarov, lesov a úchvatných výhľadov, ktoré sú typické pre túto časť Slovenska.

Vstup do Tiesňav

Zbojnícky chodník začína na parkovisku Tiesňavy pri Terchovej. Trasa vedie po modrej turistickej značke a ponúka zaujímavý mix prírodných scenérií. Prvým úsekom je úzky kaňon riečky Varínka, kde vás obklopujú skalné veže a útvary, ako napríklad kamenný Mních, Ťava, Päť furmanov a ďalšie. Celá trasa je dlhá približne 6 km a jej prechod trvá asi 3 až 4 hodiny.

Foto: terchova.eu

Adrenalínový náboj

Chodník je stredne náročný, vybavený pomocnými reťazami, železnými schodmi a rebríkmi, čo dodáva túre adrenalínový náboj. Cesta vedie aj hustými lesmi, ktoré poskytujú príjemný chládok počas letných dní. Tiesňavy sú známe svojimi krásnymi výhľadmi a fotogenickými scenériami.

Foto: terchova.eu

Po ceste sa vám naskytnú pohľady na rôzne zaujímavé skalné útvary. Jedným z najvýraznejších je Veľká Sokolia veža, druhá najvyššia skalná veža na Slovensku, ktorá je ideálna na lezenie mimo obdobia ochrany prírody. Okrem toho, chodník prechádza cez dolinu Obšívanka, ktorá je domovom vzácnych druhov rastlín a živočíchov.

Od unavených nôh k plnému bruchu

Keď už budete v Terchovej, nesmiete vynechať jednu z miestnych kolíb. Tunajšie halušky s výhľadmi na Malú Fatru chutia ešte o kus lepšie a na Zbojnícky chodník si ešte spomeniete niekoľkokrát doma, keď otvoríte chladničku a v nej budú syrové nite, korbáčiky, ovčí syr či žinčica z tunajších salašov, ktorých produkty predávajú bezpočetné drobné stánky pri ceste od Terchovej až po Oravu.

www.youtube.com

MALÁ FATRA: Prechod cez Zbojnícky chodník a Tiesňavy + dolina Obšívanka

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET