Zdieľané autá: Čo to je a ako to funguje

Hoci je investícia do vlastného auta jednou z tých významných v živote, takto utratené peniaze nám až 95 % času stoja odstavené niekde pri dome, v meste, na parkovisku. V skutočnosti auto využívame len asi 5 % z jeho celého života. Pritom musíme autám, v ktorých sa zvyčajne vozí jeden človek, prispôsobovať výstavbu celých miest. Zdieľané autá, alebo tiež carsharing, je jednou z ciest, ako znížiť narastajúci počet áut na cestách a neobmedziť pritom vašu mobilitu.

Foto: Shutterstock

Jedno zdieľané auto nahradí 6 až 20 individuálne vlastnených áut. A tak si predstavte, o koľko by sa odľahčili cesty, keby sme autá využívali efektívnejšie. Samozrejme, zdieľané autá nie sú vhodné pre každého a do všetkých oblastí, no napríklad v mestách je to nádej na boj so zápchami, emisiami a priestorom.

Čo je to carsharing

Foto: Drive Magazine

Zdieľanie áut si predstavíte veľmi jednoducho. Stačí sa pozrieť na rozrastajúce sa zdieľané kolobežky či zdieľané bicykle ako Slovnaft BAjk. Služba zdieľaných áut funguje rovnako. V rámci určitej vymedzenej zóny si môžete cez aplikáciu nájsť voľné odparkované auto, rezervovať si ho, použiť na ľubovoľný čas (aj mimo vyhradenej zóny či mesta) a po použití auto vrátiť na jedno z definovaných parkovísk. Zaplatíte len za čas, počas ktorého jazdíte.

Výhody použitia zdieľaných áut

Foto: Sharecar.sk

Dajme na chvíľu bokom výhody, ako je čistejšia príroda, viac miesta v mestách a na cestách, a sústreďme sa na výhody pre vás. Kúpa auta je vec, ktorá časom stráca na hodnote. Okrem toho, že do auta vložíte nemalé peniaze, musíte si platiť poistky, benzín, opravy, diaľničné známky, umývanie, kvapaliny... čiže samotnou kúpou sa náklady na auto rozhodne nekončia. So zdieľaným autom máte ušetrené náklady na všetko uvedené vyššie a platíte za auto skutočne len vtedy, keď ho aktívne používate. Ak teda nie je auto vašou úplnou životnou nutnosťou, môže sa vám skvelo hodiť carsharing. A to aj preto, že keď idete do obchodu, môže vám stačiť malé auto, na rodinný výlet kombi a na sťahovanie si zas požičiate dodávku.

Ako funguje carsharing?

Foto: Drive Magazine

Služba zdieľaných áut funguje podobne ako iné zdieľané prostriedky mestskej mobility. Zaregistrujete sa do aplikácie, nahráte svoj vodičský preukaz a platobnú kartu. Na mape si nájdete auto najbližšie k vám a v aplikácii si ho na 20 minút zadarmo rezervujete, aby ste k nemu stihli prísť. Podľa kódu v aplikácii sa vám auto odomkne. Autá štartované tlačidlom Štart len naštartujete a idete – pri iných musíte pohľadať kľúče, ktoré bývajú vždy buď v prednej priehradke, alebo pri riadiacej páke. Následne sa vozíte – a to aj mimo vyhradených zón a mesta. Auto po použití vrátite na jedno z miest vyhradených na parkovanie zdieľaných áut podľa aplikácie. Kľúče vytiahnete zo zapaľovania, necháte v aute, cez aplikáciu a kód auto zamknete a suma za jeho využitie sa vám automaticky stiahne.

Koľko stojí použitie zdieľaného auta

Foto: MOL Limo

Služba MOL Limo na budapeštianskom letisku.

Hoci na Slovensku je ešte služba zdieľaných áut na Slovensku v plienkach, pozreli sme sa na niektoré služby inde v Európe. Napríklad budapeštiansky MOL Limo vám ponúka Fiat 500 Hybrid za 43 eur na deň alebo 22 eur na dve hodiny. Elektrický Hyundai KONA aj s diaľničnou známkou vás vyjde na 30 eur na hodinu či 70 eur na deň. Nemecký We Share, ktorý poskytuje elektrické autá v Berlíne a Hamburgu, vás vyjde na 22 eur na 2 hodiny či 49 eur na deň za Volkswagen ID.3.

Zdieľané autá na Slovensku

Foto: MobilneSlovensko.sk

Služba carsharingu je na Slovensku zatiaľ v plienkach. Najvýznamnejší hráči na trhu sa sústreďujú v platforme Mobilné Slovensko. Preto sa môžeme tešiť na rozšírenie týchto služieb práve od spoločností, ako sú Bolt, Blinkee, SHARENgo, SHARE CAR či MINT.

AMI MÉG ÉRDEKELHET