Zdravie na tanieri – nápady na jarný šalát

Po chladných zimných mesiacoch je pre mnohých z nás nepríjemné zistenie, že sme pribrali. Nemusíte sa pre to však znervózňovať a dostaňte sa znovu do formy! Nízkokalorické šaláty nielen doplnia organizmus vitamínmi, ale pomáhajú aj v tom, aby ručička váhy znovu ukázala bežné hodnoty.

Foto: 123rf

Na jar nielenže ožije príroda, ale prebúdza sa aj náš organizmus, a túži po čerstvých, farebných, na vitamíny bohatých potravinách. Keď sa počasie oteplí, na trhoviskách sa objavuje čoraz viac čerstvej zeleniny a ovocia. Je zvlášť potešenie mať možnosť získať suroviny z vlastnej záhrady. Do popredia sa dostanú ľahké jarné šaláty, ktoré obsahujú veľa vitamínov a sú hotové za pár minút. Jedzte až do schudnutia!

Reďkovka – vitamínová bomba

Foto: 123rf

Reďkovka je plná vitamínu C, vlákniny a mnohých liečivých zložiek, ktoré uľahčujú trávenie a zmierňujú drobné zápaly v tele. Jej použitie je veľmi všestranné, pretože sa dá konzumovať samostatne, na chlebíčkoch alebo dokonca v šalátoch. Vďaka červeno-bielej farbe je vynikajúca aj na zdobenie jedál. Osobitnou výhodou je, že obsahuje veľmi málo kalórií.

Jarný šalát z reďkoviek sa pripravuje rýchlo a ľahko, a je isté, že rýchlo zmizne z taniera. Potrebujeme iba niekoľko prísad: pár zväzkov čerstvej reďkovky, jarnú cibuľku, kyslú smotanu alebo majonézu a soľ a naše obľúbené korenia. Tí, ktorí radi skúšajú nové veci, môžu nahradiť majonézu a kyslú smotanu prírodným jogurtom. Zeleninu poriadne umyte, nakrájajte na kolieska. Podľa chuti osoľte, okoreňte a nakoniec pridajte kyslú smotanu alebo majonézu. Poriadne premiešajte a podávajte.

Ľahké a výdatné

Foto: 123rf

Každý sa mýli, kto si myslí, že ľahký šalát sa dá pripraviť iba zo zeleniny. Môžete vykúzliť výdatný a chutný šalát, ak ho servírujete s trochou grilovaného mäsa, a hotový šalát dokonca môžete podávať ako hlavné jedlo.

Jarný kurací šalát s jogurtovým dresingom je skutočným žolíkom pre začínajúcich kuchárov. K šalátu nakrájajte grilované kuracie prsia na kocky, zeleninu – reďkovky, paradajky, uhorky – umyte a nakrájajte. Pridajte na pásiky natrhané listy šalátu. Premiešajte, podľa chuti osoľte, pridajte grilované kuracie mäso. Pripravte dresing z jogurtu a medu a zmiešajte ho so šalátom a môžete podávať!

Zelenina a syr

Foto: 123rf

Nebeský šalát sa dá pripraviť z čerstvej jarnej zeleniny a z grilovaného syra. Môžete si vybrať zeleninu podľa chuti – reďkovky, jarnú cibuľku, paradajky, papriku, uhorky, rôzne šalátové listy – ktoré umyte a nakrájajte. Na zálievku zmiešajte jogurt s jablčným octom a soľou. Obe strany plátkov syra natrite strúhaným cesnakom a upečte na panvici na troche olivového oleja do zlatista. Jogurtovú zálievku zmiešajte so zeleninou a podávajte s grilovaným syrom.

Gurmánsky ovocný šalát

Foto: 123rf

Nasmerovanie detí a dospelých k zdravej výžive nie je vôbec ľahká úloha. Pre nich boli vymyslené ovocné šaláty, ktoré môžete podávať so zálievkou alebo bez nej. Dôležité je iba to, aby boli pripravené z čerstvého ovocia.

Suroviny na jarný ovocný šalát: jahody, banány, jablká, ale môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte radi. Ovocie umyte, nakrájajte a vložte do misky. Biely jogurt dochuťte medom a touto zálievkou pokvapkajte ovocie. Jednoduchá, ľahko pripraviteľná a veľmi chutná maškrta.

AMI MÉG ÉRDEKELHET