Slovenské oázy zelene

S predĺženým zákazom vychádzania na Slovensku stále platí, že s negatívnym testom sa môžete vydať na výlet do prírody. Ak vám dochádzajú nápady na zaujímavé miesta, inšpirovať vás môžu zelené oázy naprieč celým Slovenskom.

Foto: Ekopolis

Dochádzajú vám inšpirácie, kam sa vydať do prírody v rámci svojho okresu? Teraz je ten najlepší čas spoznať jeho zákutia, o ktorých ste doteraz nevedeli. Nechajte sa inšpirovať vybranými oázami zelene po celom Slovensku, ktoré vznikli za posledných štrnásť rokov.

Sedlo Burda, Muránska planina

Foto: Ekopolis

Na pomedzí okresov Revúca, Rimavská Sobota a Brezno leží v prekrásnej prírode Muránskej planiny sedlo Burda. Na hranici s Veporskými vrchmi tu leží aj zrub, ktorý je niečo medzi informačnou kanceláriou, útulňou a horskou chatou. Je otvorený cez víkendy a tunajší chatár – ranger miestneho národného parku – sa vyzná v miestnom okolí a dokáže dať dobré tipy na výlety. Samotné sedlo oddeľuje horný Gemer od Horehronia a práve tu vo výške 1 005 m n. m. vznikla zelená oáza: Originálna vyhliadka v sedle Burda, asi 150 metrov od zrubu. Najkratšou trasou je vyraziť od Koliby Zbojská, kde sa aj poinformujte o otváracej dobe zrubu, ak sa nevydáte len na vyhliadku do sedla a späť.

GPS parkoviska pri Kolibe Zbojská: 48.744501, 19.853540

Cyklochodník, Liptovský Mikuláš

Foto: Ekopolis

V metropole Liptova nájdete pozdĺž rieky Váh cyklochodník, ktorý vás na kvalitnom asfalte zavedie od ústia Liptovskej Mary až na severovýchodný koniec mesta v smere do Žiarskej doliny. S dĺžkou 6,6 kilometra si ho obľúbili cyklisti a korčuliari, no ani v zime tu život neutícha a na chodníku sa v bežeckej stope objavuje množstvo bežkárov. Ak si sem prídete „vyvetrať hlavu", ani si neuvedomíte, že ste v jednej zo zelených oáz. Pozdĺž chodníka je totiž vysadených 250 okrasných drevín a 40 javorov, ktoré boli zvolené už vzhľadom na prebiehajúce zmeny klímy a budú ich míňať počas svojich športových aktivít ešte aj naše vnúčatá.

GPS parkoviska pri chodníku: 49.079613, 19.608509

Oddychová zóna pri Malom Dunaji, Jahodná

Foto: Ekopolis

Malý Dunaj je 128-kilometrové rameno Dunaja s pokojnou vodnou hladinou, vytvárajúce pomyselný Žitný ostrov. Len 10 km severne od Dunajskej Stredy na ňom leží aj dedinka Jahodná. Vďaka skvelým, dlhým, no nenáročným cyklotrasám a svojej polohe na brehoch tohto ramena dunajského veľtoku sa Jahodná stala miestom pre aktívne oddychujúcich cyklistov a vodákov. Práve pre nich tu vzniklo estetické oddychové miesto pri Malom Dunaji ako súčasť zelených oáz na Slovensku. Nachádza sa tu aj menej známy vodný kolový mlyn. Hoci je menej známy než ten v Kolárove, je rovnako malebný a hoci je prístupný len zvonku, stojí za výlet do prírody.

GPS vodného mlyna: 48.039167, 17.708611

Náučný chodník Keltské chodníčky, Selce

Foto: Ekopolis

Niečo vyše 9 km severne od Banskej Bystrice môžete objaviť, že aj Kelti mali svoje chodníčky. Tunajší rovnomenný náučný chodník a zelená oáza odhaľuje na ôsmich zastaveniach význam archeologickej a atraktívnej prírodnej lokality starého keltského sídla. Chodník sa začína pri lyžiarskom stredisku Selce – Čachovo a končí sa po 5,6 kilometri v archeologickej lokalite Hrádok. Po informáciách o faune, flóre, vodstve, ale aj histórii obce Selce sa na záver odhalia tajomstvá kultúry, ktorá tu bola ešte tri storočia pred začiatkom nášho letopočtu. Našli sa tu pozostatky púchovskej keramiky, ale aj železné a medené predmety.

GPS náučného chodníka: 48.787761, 19.189648

API domček, Spišská Nová Ves

Foto: Ekopolis

Pri prechádzkach Spišskou Novou Vsou môžete v areáli SOŠ Ekonomickej zbadať drevený domček, ktorý má špeciálne určenie. Behom letných mesiacov tu v rámci vzdelávania o včelárstve môžete zažiť takzvanú apiterapiu. Tá spočíva v tom, že v domčeku je umiestnená posteľ priamo nad úľmi. Včely do domčeka nepreniknú, no liečivý vzduch z úľov áno. Enzýmy a liečivé látky pomáhajú dýchaciemu systému, ale bzučivý vzduch prospieva aj psychike a meditácii. API domček je spišskou zelenou oázou a počas bežných školských dní je jeho návšteva možná po dohovore s vedením strednej školy.

GPS parkoviska: 48.937645, 20.562631

Vinosadská rodová alej, Vinosady

Foto: Ekopolis

Na cyklotrasu medzi Modrou a Vinosadmi sa môžete vydať aj v zime na prechádzkach do prírody. Pozdĺž tejto trasy bola vysadená rodová lipová – medonosná alej. Tunajšia zelená oáza pomohla rekonštruovať samotnú cyklotrasu, propagovať miestnu včelnicu, ale aj skrášliť miestne autobusové zastávky. Kým na dvoch pezinských zastávkach sú obrazy s vinárskou tematikou, na dvoch modranských sú umiestnené obrazy s včelárskou tematikou.

GPS začiatku cyklotrasy vo Vinosadoch: 48.309531, 17.287493

Komunitný park vo Svite

Foto: NATURALIS o.z.

Aj malý komunitný park dokáže skrývať veľké prekvapenia. Ak ste z popradského okresu, v neďalekom Svite síce na miestnej Základnej škole Komenského 2 utíchol študentský ruch, no v tunajšej záhrade vyrástlo mnoho zaujímavostí, ktoré môžu byť cieľom vášho najbližšieho výletu. Zo školského dvora tu vznikol komunitný park, relaxačná zóna, plocha na hranie a boli tu vysadené aj ovocné a ihličnaté stromy. V relaxačnej zóne nájdete hmyzí hotel či pergolu, v zóne na hranie vŕbové típí, vzdelávacie prvky o vtákoch, ktorým môžete v tunajších kŕmidlách priniesť aj niečo pod zub – teda pod zobák. Hoci môže časť parku vyzerať neupravene, v skutočnosti ide o bezzásahovú zónu, takzvaný divoký kútik, v ktorom sa výborne darí ježkom.

GPS parkoviska: 49.058871, 20.206919

Historické vodné hrádze na Majzlanke

Foto: Ekopolis

V okrese Prievidza, v miestnej časti obce Nitrianske Pravno s názvom Vyšehradné, nájdete na miestnom potoku zvanom Majzlanka tradičné vodozádržné opatrenia vo forme vodných hrádzí. Tieto historické riešenia na zadržiavanie vody sa rozhodli revitalizovať a vznikli tak malebné zákutia, kam sa môžete prísť pozrieť pri svojom výlete po zaujímavostiach vo svojom okolí. Na východ od obce leží ďalší možný cieľ výletu – drevená zvonica. Tá patrí medzi najstaršie svojho druhu na Slovensku a bola zrekonštruovaná v roku 2016.

GPS súradnice: 48.882534, 18.661812

Zelené oázy je program koordinovaný Nadáciou Ekopolis a podporovaný spoločnosťou Slovnaft. Za 14 rokov na Slovensku zlepšili prostredie, v ktorom žijeme pri 347 projektoch. Na jednej strane sa vytvorili alebo revitalizovali parky či vodné toky. Na druhej strane vznikli úplne nové miesta, kam môžete vyraziť za oddychom.

Nenašli ste medzi našimi tipmi zaujímavú zelenú oázu vo svojom okrese? Stovky ďalších inšpirácií nájdete na oazy.sk.

Zaujíma vás, ako sa projekty vyberajú a ako tento program funguje? Pripravili sme pre vás aj špeciálny podcast, ktorým si môžete skrátiť chvíle v lockdowne počas jeho počúvania na Spotify.

AMI MÉG ÉRDEKELHET