Všetko o japonskom všelieku, zelenom čaji

Najpopulárnejším nápojom v Japonsku je čaj. Je neodmysliteľnou súčasťou japonskej gastronómie a konzumuje sa v rôznych podobách, v ktorúkoľvek dennú hodinu. Zelený čaj sa stal dôležitou súčasťou japonskej kultúry práve pre svoje blahodarné účinky. V Japonsku je po ňom taký dopyt, že zelený čaj si môžete kúpiť dokonca v konzerve či vo fľašiach kdekoľvek. Vynaliezaví Japonci dokonca vyrábajú aj zmrzlinu zo zeleného čaju, ktorú zbožňujú.

Foto: Shutterstock


História zeleného čaju

Foto: unsplash

Do Japonska sa čaj dostal z Číny.

Zelený čaj z Japonska sa v mnohom líši od čínskeho zeleného čaju, ale pravdou je, že do Japonska a dostal práve z Číny. Na začiatku 8. storočia sa v Japonsku zavádzal budhizmus. Mnoho japonských budhistických mníchov cestovalo do Číny za vzdelaním, aby si následne mohli otvoriť vlastné školy v Japonsku. V tomto období prvýkrát priniesli do Japonska semená čaju diplomatickí vyslanci. Odvtedy sa zelený čas začal spájať s nápojom pre vyššiu triedu a listy zeleného čaju si vychutnávali najmä mnísi a šľachta. Čaj sa propagoval pre jeho mnohé liečivé vlastnosti, najmä pre zdravé srdce.

Keďže vyššia trieda si užívala čaj ako vzácnu a drahú komoditu, farmári sa snažili dopestovať viac čaju a zachrániť ho pred mrazmi pomocou baldachýnu, v chladnejších mesiacoch. Vďaka tomu zistili, že čaj pestovaný v tieni získa oveľa jemnejšiu chuť. Tento čaj sa nakoniec stal známym ako matcha a my ho tak poznáme dodnes. Matcha je japonský čaj, ktorý sa stal trendovým nápojom. Dnes sa často ponúka ako zdravšia alternatíva kávy. Matcha latte alebo frappuccino sú široko dostupné, rovnako ako čaj matcha v konzervách a vo fľašiach. V Japonsku sú trendy aj sladkosti s príchuťou matcha, ako aj zmrzlina mochi.

Sila samurajov

Foto: unsplash

Samurajovia verili, že im čaj dodáva energiu a duchaprítomnosť.

Vďaka úsiliu jedného zenového mnícha v dvanástom storočí bol zelený čaj predstavený verejnosti a obyčajní ľudia a samuraji si nový nápoj mohli začať vychutnávať. Samurajskí bojovníci organizovali čajové súťaže a pili čaj predtým, ako išli do bitky. Verili, že im čaj dodáva energiu a duchaprítomnosť. Položili prvé základy čajového obradu. Číňania už dlho poznajú zdravotné výhody zeleného čaju a používajú ho v medicíne. Považujú ho za všeliek, ktorý dokáže predchádzať chorobám a liečiť ich.

Prečo by sme si mali dať šálku zeleného čaju denne

Foto: Pixabay

V tieni pestovaný čaj matcha má jemnejšiu chuť.

Zelený čaj obsahuje veľké množstvo prospešných látok. Horkou prísadou je kofeín, ktorý pôsobí ako simulant, zmierňuje stres a uľahčuje odbúravanie alkoholu. Zelený čaj obsahuje vitamíny E, B1, B2, draslík, vápnik, zinok, nikel a niacín na podporu metabolizmu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Päť alebo šesť šálok zeleného čaju počas dňa dodá telu potrebnú dávku vitamínu C. Taníny dodávajú zelenému čaju chuť. Majú antioxidačné, antibakteriálne a detoxikačné účinky. Potláčajú zvýšovanie zlého cholesterolu a sú účinné pri prevencii zápchy či rakoviny. Krv zdravého človeka je mierne zásaditá. Každodenné pitie zeleného čaju ju neutralizuje a pomôže vyvážiť stravu a udržiavať vaše telo zdravé.

Najobľúbenejšie japonské čaje

Foto: Pixabay

Najobľúbenejší japonský zelený čaj sencha.

Základná trieda zeleného čaju sa nazýva bancha, v preklade „bežný čaj“. Jeho lístky z druhého a tretieho zberu sú väčšie, aróma slabšia a obsah kofeínu nižší. Takýto čaj dostanete v Japonsku ku každému jedlu. Najpopulárnejší typ japonského čaju je sencha („sparený čaj“). Ako názov napovedá, v Japonsku sa rozšírila táto metóda naparovania lístkov. Tie sa získavajú najčastejšie na jar, v období apríla a mája počas prvého zberu. Chuť a vôňa je intenzívna, s vyváženou trpkosťou a sladkosťou. Obsahuje množstvo vitamínov, aminokyselín a kofeínu.

Za najdelikátnejší sa však považuje čaj gyokuro („nefritová rosa“). Pochádza výlučne z prvého zberu a lístky sa pred ním zatieňujú minimálne na 20 dní, čím získa svoje jedinečné chuťové vlastnosti. Vysoký obsah tanínu zaručí lahodnú a sladkú chuť, ktorá sa nedá porovnať so žiadnym iným čajom.

Ako pripraviť dokonalú šálku zeleného čaju

Foto: pexels

Gyokuro sa lúhuje približne 2 minúty a sencha 60 sekúnd.

Prevarenú vodu nalejte do šálky a nechajte vychladnúť na teplotu ideálnu pre váš zelený čaj. Optimálne teploty varenia napríklad pre gyokuro je 50 - 60 ℃ alebo pre obľúbenú sencha je to 70 - 90 ℃. Približne dve čajové lyžičky čajových lístkov dáme do čajníka. Zalejeme ich vodou so správnou teplotou a necháme vylúhovať. Čas lúhovania opäť závisí od druhu čaju. Gyokuro sa lúhuje približne 2 minúty a sencha 60 sekúnd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET