Slovenský hobitín – pivnice pri Liptovskej Tepličke

Iste ste už počuli o rázovitej podhorskej obci Liptovská Teplička v okrese Poprad, ktorú obklopujú Nízke Tatry a ponúka výhľady na Vysoké Tatry.

Foto: Drive Magazine

Turisti túto obec obľubujú vďaka zachovanej tradičnej architektúre v podobe drevených zrubových domov s úzkymi dvormi i stodolami, najväčšiemu stodolišťu na Slovensku i malebnej prírode, veď na okolitých kopcoch sa dodnes pasú stáda oviec. Za zmienku stojí i mohutný kríž na konci dediny postavený na znak vďaky Tepličanmi, ktorí sa šťastlivo vrátili domov z Ameriky začiatkom 20.storočia: tu sa lúčili pri odchode a vítali pri návrate.

Hobitie domčeky po slovensky

Foto: Drive Magazine

Špeciálnu pozornosť si však zaslúžia zemiakové pivnice pripomínajúce hobitie domčeky. Sú to vlastne praktické pivničky vyhĺbené kolmo v zemi do hĺbky 2,5-3 m. Majú hruškovitý tvar, striešku z guľatiny a na nej mačinu. Vďaka vápencovému podložiu a stálej teplote približne 5°C uchovávajú dobrú kvalitu zemiakov či zeleniny po celý rok. Vybudované boli pravdepodobne spolu so samotnou dedinou, pričom najstaršia písomná zmienka o nej pochádza z roku 1634. Týchto asi 400 zemiakových pivníc je európskym unikátom, väčšina z nich sa dedí z generácie na generáciu.

Náučný chodník pod Kráľovou hoľou

Foto: Teplickapodtatrami.sk

V okolí bol vybudovaný náučný chodník, nachádza sa tu i prameň pitnej vody, na ktorú je táto oblasť veľmi bohatá. Samotný chodník má šesť kilometrov, začína v strede dediny, vinie sa okolo pivničiek a pokračuje smerom na Kráľovu hoľu. Po troch kilometroch sa otáča popri rieke Čierny Váh. Sú na ňom umiestnené tabule, ktoré informujú o architektúre Liptovskej Tepličky, o rôznych rastlinných a živočíšnych druhoch, či mokradiach, ktoré sa v lokalite nachádzajú.

Nechajte cestu byť cieľom

Foto: Drive Magazine

Do Liptovskej Tepličky sa dá prísť nielen na aute, ale aj na bicykli (trasa Poprad - Svit - Lučivná - Šuňava -Liptovská Teplička alebo Tatranská Štrba - Štrba - Liptovská Teplička). Pokračovať sa dá popod južné svahy Nízkych Tatier (trasa Vikartovce - Vernár - Kravany - Spišské Bystré) späť do Popradu. Obklopíte sa tak nádhernou prírodou, voňavými lesmi, potôčikmi, či pasúcimi sa ovečkami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET