Ženeva, mesto diplomacie

Keď zavítate do mesta na samotnom juhozápadnom cípe Švajčiarska, do Ženevy, čaká vás ohromujúca fontána, história, výhľad na Alpy a dokonca Mont Blanc a štvrť, akú len tak niekde inde vo svete nenájdete.

Foto: Shutterstock

Ženeva, mesto ležiace len necelé dve hodiny východne od francúzskeho Lyonu, má svoju históriu úzko spätú s krajinou galského kohúta, no i s neďalekým Talianskom. Toto veľmi drahé mesto preslávili hodinky, zlato a banky, no najmä jeho medzinárodná štvrť.

Na brehoch Ženevského jazera

Foto: unsplash

Ak sa dostanete do Ženevy, budete sa musieť vyrovnať s tým, že je to jedno z najdrahších miest sveta. Napriek tomu, ak máte čas, stojí za to mesto vidieť. A to nielen počas celosvetovo známeho Ženevského autosalónu. Prechádzka na brehu Ženevského jazera vám poskytne najlepší výhľad na Jet d’Eau, kedysi najvyššiu vodnú fontánu sveta. Stále chrlí vodu do výšky 140 metrov rýchlosťou 200 km/h a stala sa symbolom tohto mesta na výpuste Ženevského jazera do rieky Rhôny. Tá smeruje na západ a stáča sa na juh pri Lyone, aby prešla cez Avignon a po osemsto kilometroch vyústila do Stredozemného mora. Kaviarne, reštaurácie a promenády vám dajú nádych noblesy a môžete si tu urobiť aj výlet loďou po jazere. Pri dobrom počasí je zo Ženevy vidieť aj najvyšší vrch Európy, Mont Blanc, ktorý sa do výšky 4 809 metrov nad morom týči sedemdesiat kilometrov juhovýchodne od mesta.

Staré mesto s Katedrálou svätého Petra

Foto: Geneva info

Mesto s bohatou históriou bolo Rimanmi dobyté od Keltov v roku 121 pred Kristom a v rokoch 52 až 58 pred naším letopočtom sa tu zdržiaval aj Július Cézar. Jeho príbehy tu formovali boje o moc a nadvládu medzi kráľmi, cirkevnými zástupcami a neskôr mešťanmi a obchodníkmi. V uličkách starého mesta sa aj tu stratíte v čase, objavíte množstvo múzeí a obchodíkov s hodinkami, ktoré tunajšiemu remeslu dominovali už v 18. storočí. Dominantou centra je však Katedrála svätého Petra. Celoročne sa v nej konajú koncerty a tento symbol protestantskej reformácie tu stojí už od 12. storočia. Ak zdoláte jej 157 schodov, poskytne sa vám najlepší výhľad na celé mesto.

Medzinárodná štvrť

Foto: Geneve.com

V roku 1863 založil v Ženeve Jean Henri Dunant prvú medzinárodnú humanitárnu organizáciu, Medzinárodný výbor Červeného kríža. Okrem celosvetovo uznávanej a dôležitej inštitúcie tým položil základný kameň aj celej štvrti, kde dnes sídlia mnohé známe svetové organizácie. Vy si túto unikátnu štvrť môžete prezrieť. Po Múzeu Červeného kríža stačí prejsť cez námestie Place des Nations a vyskytnete sa v Európskej centrále Organizácie spojených národov, kde je tiež možná prehliadka. Okrem svetového ústredia Červeného kríža a častí OSN tu sídlia aj Medzinárodná zdravotnícka organizácia, Svetová meteorologická organizácia, Medzinárodná organizácia práce, Medzinárodná únia pre telekomunikácie, Ekumenická rada cirkvi, Svetová organizácia duševného vlastníctva, Vysoký komisár OSN pre utečencov a mnohé iné inštitúcie.

Zlomená stolička

Foto: Shutterstock

Významným pomníkom v Ženeve je aj socha veľkej červenej stoličky, ktorá od roku 1997 stojí práve medzi budovami Červeného kríža a OSN. Chýba jej však jedna odlomená noha. Sochár Daniel Berset vybudoval túto drevenú, dvanásťmetrovú sochu s jednoduchým odkazom: nezabudnúť na obete pozemných mín a tlačiť na vlády, aby ich používanie zakázali. Týmto sa stolička stala jedným z najemblematickejších kusov umenia 21. storočia.

www.youtube.com

Let Geneva surprise you!
AMI MÉG ÉRDEKELHET