Najťažší európsky hádzanársky šampionát v kocke

Je dobojované. V nedeľu, 30. januára, sa rozhodlo o tom, ktoré tímy budú majstrami Európy v hádzanej mužov pre rok 2022. Majstrovský titul si po piaty raz v histórii odnášajú reprezentanti Švédska, ktorí vo finálovom zápase porazili o jediný bod Španielov.

Foto: Slovenský zväz hádzanej

Švédsko sa stalo najúspešnejšou európskou krajinou v mužskej hádzanej. Vďaka víťazstvu na tohtoročných Majstrovstvách Európy získalo už piaty titul. Po prvý raz v histórii majstrovstvá spoluorganizovali dve krajiny – Maďarsko a Slovensko. A hoci to bol z organizačného hľadiska najťažší európsky hádzanársky šampionát, organizátori ho zvládli na jednotku.

Počkali si dve desaťročia

Foto: Slovenský zväz hádzanej

Hádzanárom Švédska trvalo dlhých dvadsať rokov, kým získali celkovo tretí európsky majstrovský titul. Naposledy totiž tomuto športu vládli v rokoch 1998 – 2002, kedy titul získali aj tri razy po sebe. Teraz sa takáto šanca, tri tituly po sebe, rodila pre Španielov, ktorí dominovali dva predošlé majstrovstvá a vo finále bojovali o tretí titul v rade. O tom, aký dokáže byť tento šport napínavý, napokon rozhodol jediný gól v závere boja o zlato. Pokutový hod premenil Niclas Egberg na stav 27:26, čím Švédom zabezpečil tesné víťazstvo. Neboli pritom favoritmi. Niekoľkokrát hrozilo ich vypadnutie. Napríklad v zápase proti Česku stačil jediný bod, aby ich naši západní susedia poslali domov. Nezlomní Vikingovia však zotrvali a Španielom vrátili prehru z finále na Majstrovstvách Európy 2018 v Chorvátsku. Aj na posledných organizovaných majstrovstvách starého kontinentu boli vo finále, kde však prehrali proti Dánsku. V roku 2022 si vďaka nezlomnej vôli a tímovému duchu odnášajú titul šampiónov domov. Dáni, úradujúci majstri sveta, si v boji o bronz poradili s olympijskými víťazmi Francúzmi, keď v predĺžení vyhrali 35:32.

Slováci na Majstrovstvách Európy v hádzanej 2022

Foto: Slovenský zväz hádzanej

Slovensko hralo na šampionáte v skupine F, kde si naši reprezentanti najprv zahrali proti Nórsku, s ktorým prehrali 23:35. Následne zdolali Litvu 31:26, no v poslednom zápase prehrali s Ruskom 27:36. V skupine tak obsadili tretiu priečku. Keďže z každej skupiny pokračovali na majstrovstvách prvé dva tímy, postup si nezabezpečili. Na jedenásty pokus sa podarilo Slovákom získať historicky prvé víťazstvo na ME, čo určite povzbudilo ich sebavedomie a chuť do ďalších šampionátov. Ten nasledujúci bude hosťovať Poľsko spolu so Švédskom od 12. do 29. januára 2023 a naši reprezentanti odohrajú úvodný zápas proti Belgicku.

Skvelá atmosféra a podpora popularity hádzanej

Foto: Slovenský zväz hádzanej

Hoci na Slovensku bola pre opatrenia proti koronavírusu obmedzená kapacita štadiónov na 25%, v Maďarsku mohli byť zápasy organizované s plnou návštevnosťou. Celkovo prišlo na zápasy do piatich organizátorských miest takmer 313 000 divákov. Tí vytvorili skvelú atmosféru. Jedným z cieľov organizácie majstrovstiev na Slovensku bolo spopularizovať tento divácky atraktívny šport. Inde v Európe je pritom masovo sledovaný. V Dánsku napríklad dosiahli televízne prenosy podiel na trhu 74%, v Chorvátsku ich sledovalo 50% zo všetkých televíznych divákov. V Nemecku pri obrazovkách sledovalo európsku majstrovskú mužskú hádzanú viac než päť miliónov divákov.

Spokojnosť s organizáciou

Foto: Slovenský zväz hádzanej

Maďarsko-slovenský organizátorský tandem si zobral ťažký oriešok už v podobe prvej spoluorganizácie majstrovstiev v dvoch krajinách naraz. K tomu sa však pripočítali striktné opatrenia proti šíreniu Covid-19, ktoré sa museli prispôsobovať aktuálnym, neustále sa meniacim opatreniam, v oboch krajinách. Vykonalo sa cez 15 000 testov a organizátori mali neustále plné ruky práce, no podarilo sa to k spokojnosti hráčov, divákov, zväzov hádzanej oboch krajín, aj Európskej hádzanárskej federácie.

ME v hádzanej v číslach

Foto: Slovenský zväz hádzanej

  • 2 – počet organizátorských krajín
  • 5 – počet miest, v ktorých sa konali zápasy
  • 24 – počet tímov reprezentujúcich krajiny Európy
  • 65 – celkový počet odohraných zápasov
  • 114 – počet krajín, kde boli ME v hádzanej vysielané a streamované
  • 700 – počet dobrovoľníkov pomáhajúcich s organizáciou
  • 3 633 – počet strelených gólov počas majstrovstiev
  • 15 000 - počet vykonaných testov na koronavírus
  • 312 892 – divákov na všetkých zápasoch
  • 200 miliónov – počet digitálnych kontaktov v súvislosti s ME v hádzanej
AMI MÉG ÉRDEKELHET