Pripravte sa na jazdu v zime! 10 vecí, ktoré by ste mali mať v aute

Jazda v zime môže byť náročná, najmä ak nie ste pripravený na počasie a poveternostné podmienky.

Foto: Unsplash

Na zaistenie vašej bezpečnosti a pohodlia je potrebné mať v aute pripravenú zimnú výbavu. Tu je desať vecí, ktoré si do auta na zimu radšej pribaľte.

1. Metlička a škrabka na očistenie auta

Metlička a škrabka sú absolútny základ zimnej výbavy auta. Pomocou nich očistíte auto od snehu, ľadu a pripravíte ho tak na prevádzku na cestách. Mimochodom -nedostatočne očistené auto vás môže vyjsť draho. Pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 50 eur.

2. Lopata na sneh

Lopata vám bude najlepší spoločník pri zapadnutom aute. Pomocou nej budete schopný sa svojpomocne vyhrabať zo záveja, či pri zapadnutí v hlbokom snehu. Odporúčame ľahkú ale odolnú lopatu s teleskopickou rúčkou, ktorá vám nebude v kufri auta prekážať.

3. Piesok alebo mačaciu podstielku a snehové reťaze

Foto: Pixabay

Neviete sa rozbehnúť na príliš klzkom alebo ľadovom povrchu? Vysypte pod kolesá piesok alebo podstielku, ktoré vám zabezpečia dostatočnú trakciu na to aby ste sa mohli opäť pohnúť. Snehové reťaze sú neoceniteľný pomocník na klzkej vozovke. S ich nasadzovaním radšej nečakajte až do momentu keď vás začne šmýkať. Napríklad v Rakúsku vás dokonca na niektoré cesty bez snehových reťazí nepustia.

4. Štartovacie káble

V zime je batéria auta náchylnejšia na vybitie, najmä ak jazdíte kratšie trasy. Práve na tieto prípady je dobré mať so sebou štartovacie káble, pomocou ktorých vám iný vodič môže pomôcť naštartovať auto. Tak isto viete rovnakú pomoc poskytnúť urobiť aj inému vodičovi v núdzi. Ako na to si prečítate tu.

5. Baterku na svietenie spolu s náhradnými batériami

Keďže sú v zime dni kratšie je väčšia pravdepodobnosť, že sa vyskytnete v núdzi práve v noci. Preto je vhodné mať so sebou baterku. Najideálnejšie je zabaliť si do výbavy čelovku. Tá vám nebude zavadzať pri práci okolo auta a bude vždy svietiť tam kde sa pozeráte.

6. Trvanlivé potraviny a voda

Foto: Unsplash

Počas výrazne nepriaznivého počasia, ako je napríklad spojenie silného sneženia s vetrom, sa k vám pomoc nebude schopná dostať aj niekoľko hodín. Preto je dobré si do auta zbaliť napríklad energetické tyčinky, čokoládu alebo oriešky. S vodou je to v zime ťažšie, keďže vám takmer s určitosťou v aute zamrzne. Naplňte si preto plastovú fľašu iba do polovice aby vám ju v prípade zamrznutia neroztrhlo a v prípade núdze takýto objem vody aj rýchlejšie rozmrazíte napríklad pri výduchoch kúrenia v aute.

Foto: Unsplash

7. Deku alebo spacák

Deka, poprípade spacák, vám pomôže zostať v teple ak budete na pomoc musieť čakať dlhšie alebo vám dôjde v aute palivo a nebudete si môcť kúriť. Interiér auta v zime vychladne veľmi rýchlo.

8. Teplé rukavice a oblečenie

Teplé rukavice využijete najmä pri práci okolo auta a priobliecť sa napríklad v silnom mrazivom vetre určite oceníte rovnako.

9. LED výstražné svetlá

Môže sa stať, že výstražný trojuholník nebude stačiť na to aby ste označili miesto nehody. Môže ho sfúknuť vietor, alebo môže zapadnúť snehom. Do výbavy môžete preto pridať LED výstražné svetlo, ktoré môžete pomocou magnetu umiestniť priamo na vozidlo a ochrániť tak vozidlo, aj posádku.

10. Powerbanka a nabíjací kábel na mobil

V prípade núdze vám powerbanka pomôže udržať telefón nabitý, aj keď nebudete mať kábel či zapnutý motor. Ďalšou možnosťou je kúpiť powerbanku spolu so zabudovaným ohrievačom rúk.

Ak si so sebou zbalíte na cesty týchto desať vecí, budete lepšie pripravený na zimnú jazdu a zabezpečíte svoju bezpečnosť a komfort na cestách.

Foto: Shopper.sk

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET