Veci, ktoré by ste v zime mali nosiť v aute

Ideálne by bolo, keby ste tieto veci nemuseli nikdy použiť. Napriek tomu je dobré ich mať počas zimy v aute vždy. Keď sa totiž v zime na cestách vyskytne nečakaná situácia, šťastie praje obzvlášť pripraveným. A ak cestujete často alebo len zriedka, neuškodí si vyrobiť svoj zimný balíček do auta.

Foto: Getty Images Hungary

V zimnom dopravnom spravodajstve v rádiu sa častejšie než po iné ročné obdobia hovorí o nehodách, zdržaniach, uzavretých horských priesmykoch, poľadovici a neprejazdných úsekoch. Sneh a ľad udrie zvyčajne naraz a cestári si s ním okamžite neporadia. Tieto podmienky si vyžadujú byť pripravení na to, že niekde zostanete zaseknutí, uviaznutí a k tomu všetkému v zime, tme a o hlade. Aj na to sa však viete pripraviť.

Jedlo, teplo, tekutiny, svietenie

Foto: unsplash

Parafrázou na známych 5T (ticho, teplo, tekutiny, transfer a tíšenie bolesti) sa viete pripraviť na väčšinu zimných neplánovaných situácií. Jedlo je základom na zahriatie, lepšiu náladu aj potrebnú energiu. V aute však majte zbalené potraviny, ktoré nezamrznú. Zvoľte energetické tyčinky, slané krekry či oriešky.

Na cestu so sebou vždy zoberte aj zásobu vody, v aute sa udrží v teple, no nenechávajte ju v ňom cez noc, keďže môže zmrznúť, fľaša prasknúť a na rehydratáciu vám už bude zbytočná. Termoska s teplým čajom je najpríjemnejší bonus.

Zimné odstavenie auta môže znamenať aj vybitú baterku, zapadnutie či nebodaj nehodu. Vtedy nemusí fungovať motor, a teda ani kúrenie v aute. Ak cestujete s rodinou, hodí sa v kufri odložená teplá deka, pod ktorou sa zohrejú viacerí. Pre sólo jazdca je praktickejší spacák. Ak vám to šatník dovoľuje, nechajte si v aute náhradné rukavice – ak budete pracovať so snehom, tie na rukách vám môžu premoknúť a ruky mrznúť. Suché ruky v teple oceníte. A opäť ako bonus môžete do auta zbaliť aj niekoľko balení ohrievačov rúk či zakúpiť jeden z ohrievačov spojených s power bankom v jednom. A pri elektronike zostáva ešte power bank, aby ste aj pri vybitom mobile zostali v spojení so svetom.

Podobne ako na kúrenie, sa tiež nespoliehajte na svietenie z auta. Vybitá batéria, málo benzínu či nehoda môžu zdroje svetla z auta odstaviť. Navyše počas krátkych zimných dní sa možno budete pohybovať okolo auta, a tak ručná alebo ešte lepšie čelová baterka je najlepším riešením. Pomôže pri nasadzovaní reťazí, vyslobodzovaní auta zo snehového záveja i drobných opravách. Zvážte aj externé výstražné svetlá. Tie môžete umiestniť na vozovku či vaše vozidlo. Pri snežení, hmle či slabej batérii nemusia výstražné blikajúce svetlá na aute stačiť.

Vyslobodzovacia súprava

Foto: Pixabay

Ak už na cesty nezoberiete nič iné, tak vyslobodzovaciu súpravu zo zovretia ľadu a snehu by ste skutočne mali mať vždy so sebou. Tá zahŕňa škrabku na ľad pre dobrú viditeľnosť cez sklá, metličku na sneh, ale i teleskopickú lopatku na odhádzanie snehu. Hodiť sa môže vrecko piesku ako posyp pod kolesá a snehové reťaze. Majte v aute pre istotu aj rozmrazovací sprej a nezabudnite na štartovacie káble. Najmä autám jazdiacim zvyčajne na kratšie vzdialenosti sa môže batéria v zime rýchlo vybiť.

Nech vás tankovanie netankuje

Foto: Slovnaft

V zime je dobrým zvykom nečakať, kým sa rozsvieti oranžová kontrolka nedostatku paliva v nádrži. Plnšia nádrž pôsobí preventívne proti zamŕzaniu paliva aj v tých najtuhších mrazoch. O svoje palivo sa v zime nemusíte báť pri palivách Slovnaft EVO a to ani pri naftových motoroch. Aktuálne sa pri tankovaní palív EVO na čerpacích staniciach Slovnaft teraz môžete zapojiť do súťaže o denné aj týždenné výhry tankovacích kariet MOL Group GIFT Card až do hodnoty 1 000 EUR a k tomu ste každý mesiac v zlosovaní o jeden z troch automobilov Škoda Fabia Style. Viac informácií na tankujevo.sk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET