Zimné čítanie: 5 tipov na nové či zaujímavé knižky

Foto: Shutterstock

Iste súhlasíte, že „zimné čítanie“ je skvelý spôsob, ako si spríjemniť chladné a tmavé dni a vnoriť sa do sveta fiktívnych i reálnych postáv bez akýchkoľvek výčitiek. Tu sú naše tipy na zaujímavé knihy, ktoré nebudete chcieť pustiť z ruky.

Yvon Chouinard: Let My People Go Surfing (Patagonia)

Yvon Chouinard

Knihu s podtitulom „vzdelanie odmietajúceho biznismena“ kúpite v angličtine na stránke wilderoben.sk. Kniha od zakladateľa spoločnosti Patagonia veľmi pútavo popisuje príbeh vytvorenia značky a filozofiu vedenia podniku. Zdôrazňuje dôležitosť trvalo udržateľného podnikania a ekologicky zodpovedného prístupu k obchodu. V knihe popisuje, ako sa snažil integrovať svoje hodnoty do podnikania, ako napríklad poskytovať kvalitné výrobky, udržateľné postupy výroby a zodpovedný prístup k životnému prostrediu. Takže, ak vás zaujíma kombinácia podnikania, outdoorovej kultúry a udržateľnosti, "Let My People Go Surfing" by mohla byť inšpiratívnym čítaním s jedinečným príbehom vizionára. Kniha ponúka pohľad na to, ako je možné aj napriek prekážkam úspešne podnikať a zároveň byť zodpovedným voči ľuďom a prírode.

Yuval Noah Harari: Sapiens: Krátka história ľudstva (Aktuell)

Aktuell

Táto non-fiction kniha od izraelského historika bola prvýkrát vydaná v hebrejčine v roku 2011, neskôr bola preložená do mnohých ďalších jazykov. Obsah knihy poskytuje prehľad ľudskej histórie od vzniku Homo sapiens až po súčasnú dobu. Autor sa zaoberá kľúčovými udalosťami, ktoré formovali ľudstvo, od revolúcie neolitu až po vznik spoločností, rozšírenie impérií, náboženstvá, obchod, až po súčasnú globalizáciu. Využíva zrozumiteľný jazyk a snaží sa osloviť širokú verejnosť, čo prispelo k obrovskému úspechu knihy. Tá je považovaná za prístupný a fascinujúci spôsob, ako pochopiť históriu ľudstva a jeho vývoj.

Lukáš Onderčanin: Utópia v Leninovej záhrade (Absynt)

Absynt

Slovenský novinár Lukáš Onderčanin vo svojom dokumentárnom románe opisuje príbeh družstva Interhelpo, ktoré vzniklo v ďalekom Kirgizsku, aby pomohlo pri budovaní Sovietskeho zväzu. Z príbehov mnohých ľudských osudov skladá pútavú mozaiku celej existencie československej komúny pod štítmi Ťanšanu, ktorá si medzi rokmi 1925 a 1945 zažila ťažké chvíle zanechania starého života v rodnej vlasti, neľahkých začiatkov v ďalekom svete, obdobie rozkvetu, malé i väčšie vzbury ako aj postupný definitívny rozklad. Je to kniha nielen o sile agitácie, ale aj o sile snov a ich snahy o naplnenie.

Frank Herbert: Duna (Premedia)

Premedia

Prvý diel ságy napísaný americkým autorom sa veľmi rýchlo stala klasickým dielom žánru science-fiction a patrí medzi najpredávanejšie knihy v tejto kategórii. Kniha je nielen príbehom o politike a dobrodružstve, ale aj hlboká štúdia ľudskej spoločnosti, environmentálnych tém, náboženstva a osobného vývoja. Dielo je známe svojím bohatým svetom, komplexnosťou jednotlivých postáv a inovatívnymi myšlienkami. Získala niekoľko literárnych ocenení a jej vplyv na sci-fi žáner je neodškriepiteľný. V roku 2021 bol na motívy knihy v kinách uvedený rovnomenný film z dielne režiséra Denisa Villeneuvea.

Harper Leeová: Nezabíjajte vtáčika (Odeon)

Odeon

Klasický román, ktorý sa odohráva v malom fiktívnom mestečku v americkom štáte Alabama v 30. rokoch 20. storočia. Hlavnou postavou je malé dievča, ktorého otec, právnik, je povolaný brániť mladého černocha, ktorý je neoprávnene obvinený zo znásilnenia bielej ženy. Kniha sa sústreďuje nielen na súdny proces, ale aj na komplexné spoločenské a morálne otázky, ako je rasizmus, nespravodlivosť a etické rozhodnutia. Symbolom príbehu je vtáčik (mockingbird), ktorý predstavuje nevinnosť a dobrotu, a román zdôrazňuje nespravodlivosť utrpenia a odsudzovania. Kniha sa stala kultovým dielom a často je povinným čítaním v školách, pretože sa venuje vážnym spoločenským a rasovým otázkam a ponúka hlboký náhľad do ľudskej povahy. Autorka Harper Lee za túto knihu získala Pulitzerovu cenu a dielo si získalo širokú popularitu a uznanie za silnú ľudskú i literárnu hodnotu.

Na záver dva malé tipy na čítanie:

Vytvorte si útulný „čitateľský kútik“ so sviečkami, dekami a k tomu si prichystajte hrnček svojho obľúbeného nápoja či pohár vína. Zima je ešte mladá, iste ho využijete!

Ak sa necítite na čítanie, skúste audio knihy. Môžete ich počúvať pri praskajúcom krbe, svetle sviečok, relaxujúc, alebo môžu byť vhodným spoločníkom pri zaspávaní.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET