PRIEKOPNÍCKA OLYMPIÁDA

Pred 35 rokmi sa konali zimné olympijské hry v kanadskom Calgary. Odštartovali 12. februára 1988 a predstavovali začiatok novej éry. Pod piatimi kruhmi sa predstavili takí amatéri-nadšenci, ako boli Orol Eddie či jamajskí bobisti.

Kanada sa o usporiadanie zimných olympijských hier (ZOH) uchádzala osemkrát, kým konečne dostala možnosť hostiť najlepších športovcov sveta. Finančný debakel, ktorým sa v roku 1976 skončila letná olympiáda v Montreale, bol dostatočným varovaním pre organizátorov. Aj preto sa Calgary rozhodlo zapojiť nebývalé množstvo dobrovoľníkov a inkasovať rekordné sumy z predaja vysielacích práv. V Calgary štartovalo rekordných 1423 športovcov z 57 krajín v šiestich väčších športových odvetviach (biatlon, boby, ľadový hokej, korčuľovanie, lyžovanie, sánkovanie), ku ktorým sa ako ukážkové športy pridali aj curling, akrobatické lyžovanie a šortrek, čo predurčilo budúce zvýšenie počtu disciplín. Medailové poradie vyhral vtedajší Sovietsky zväz pred Nemeckou demokratickou republikou (NDR). Pre obe krajiny to boli posledné ZOH pod uvedeným názvom.

MILÁČIK PUBLIKA

www.youtube.com

Orol Eddie (Eddie the Eagle) - oficiálny trailer

Michael Edwards alias lietajúci Orol Eddie začal trénovať na skokanskom mostíku s požičanou a priveľkou výbavou. Dôvod bol prozaický – práve v skoku na lyžiach videl najväčšiu šancu, ako sa dostať na olympiádu. Hoci v Calgary skončil posledný, každý jeho skok sprevádzali ovácie. Eddieho účasť na pretekoch viedla neskôr k sprísneniu kvalifikačných pravidiel. O miláčikovi publika vznikol aj film s názvom Orol Eddie.

Z POSLEDNÝCH PRVÍ

www.youtube.com

Kokosy na snehu (23.5.2014 o 20:30 na JOJke)

V súťaži bobistov štartovali monacké knieža Albert či víťazná sovietska dvojica, ktorá sa však predstavila v lotyšských národných farbách. Najväčšiu pozornosť verejnosti si však vyslúžilo kvarteto z Jamajky, ktoré malo v Calgary premiéru. Hoci Jamajčania súťaž ako jediní nedokončili, stali sa z nich oslavovaní hrdinovia. Príbeh štvorice bol sfilmovaný pod názvom Kokosy na snehu.

TRI ZLATÉ PO OPERÁCII

www.youtube.com

Yvonne Van Gennip - 3,000m Women's Speed Skating | Calgary 1988 Winter Olympics

Súťaže v rýchlokorčuľovaní usporiadali v Calgary po prvý raz v krytej hale. U žien každý očakával triumf pretekárok NDR, podozrivých z dopingu. Napokon vyhrala, a to dokonca v troch disciplínach Holanďanka Yvonne van Gennip, ktorá dva mesiace pred ZOH absolvovala operáciu nohy a jej štart na ZOH bol do poslednej chvíle otázny. Navyše nikdy predtým ani potom na veľkom podujatí nezvíťazila.

AMI MÉG ÉRDEKELHET