3 slovenské pohoria na zimné túry

Domáce dovolenky pre všetkých.

Foto: Shutterstock

Ak zimné obdobie chcete stráviť aktívne, doma na Slovensku máte obrovský výber túr. Ak so zimnými túrami len začínate, Teraz vám predstavíme 3 najlepšie pohoria, zoradené podľa náročnosti, aby ste si vedeli vybrať tú najvhodnejšiu pre vás.

HORSKÉ CHATY VO VYSOKÝCH TATRÁCH

Keď hovoríme o Tatrách, samozrejme máme na mysli tri oblasti: patria sem Vysoké Tatry, Západné Tatry (známe aj ako Liptovské Tatry) a Nízke Tatry. V týchto oblastiach vo výške viac ako 2 000 metrov nad morom, napadá každú zimu veľa snehu, ale nižšie položené turistické trasy sú prístupné aj vtedy.

Hoci nebezpečnejšie oblasti bývajú uzatvorené, vo Vysokých Tatrách sa môžete bezpečne dostať na horské chaty, pretože vďaka veľkému počtu turistov sú chodníky dobre vychodené a reštaurácie sa našťastie nachádzajú mimo lavínových oblastí. Napriek tomu treba byť na túrach opatrný a vždy sa informovať o aktuálnom lavínovom nebezpečenstve.

Foto: Shutterstock

V Západných Tatrách sa môžete vyšplhať na viac ako 2 200 metrov vysoký vrch Baranec. Ide o najvyšší bod, kam sa v zime môžete na Slovensku dostať, vo Vysokých Tatrách totiž v tomto období platí pre všetky kopce zimná uzávera chodníkov.

V Nízkych Tatrách sa oplatí radšej venovať skialpinizmu - bez lyží totiž po turistických chodníkoch v zime neprejdete.

ZÁPAD SLNKA V MALEJ FATRE

Foto: Shutterstock

Malá Fatra je možno najlepšou destináciou na zimnú turistiku. Aj tu napadá množstvo snehu, trasy však nie je nutné zatvárať a nebezpečenstvo lavín je tiež oveľa nižšie. Vďaka tomu za sa tu za jasného počasia ponúka nádherný pohľad na okolie. Z Vrátnej doliny sa navyše pomocou lanovky ľahko dostanete na najvyšší vrch pohoria, na Veľký Kriváň vo výške 1 709 metrov. Odvážnejší môžu ísť aj pešo, cesta tak trvá približne dve hodiny. Nie náhodou sa často hovorí, že Malá Fatra je najľahšie dostupným vysokohorským turistickým centrom v celej krajine.

STRÁŽOVSKÉ VRCHY

Ak patríte medzi začiatočníkov v turistike alebo jednoducho túžite po ľahšej prechádzke, Strážovské vrchy sú ideálnou voľbou pre túto zimu. Tu býva zvyčajne oveľa menej snehu, takže aj najvyššie vyhliadkové body sú ľahko dostupné – najkrajšie západy slnka v zime možno zachytiť z 1 203-metrového vrchu Strážov.

Foto: Shutterstock

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET