Výber mýta sa liberalizuje, diaľničné známky sa predávajú dobre

Národná diaľničná spoločnosť si predaj diaľničných známok zatiaľ v tomto roku pochvaľuje, čoskoro príde zmena aj pre kamionistov.

Foto: mytobezhranic.sk

Väčšina ľudí si platbu za diaľnice a rýchlostné komunikácie vybaví online a diaľničných známok sa predalo už toľko, čo obyvateľov Slovenska.

Predaj diaľničných známok osobných áut

V roku 2023 zaznamenala Národná diaľničná spoločnosť výrazný nárast v predaji diaľničných známok pre osobné automobily. Celkový počet predaných známok dosiahol takmer 5 miliónov kusov, čo predstavuje 5% nárast oproti roku 2022. Zvýšený záujem sa najvýraznejšie prejavil pri 10-dňových známkach, ktorých predaj vzrástol o 13%.

Motoristi najviac uprednostňovali nákup elektronickej diaľničnej známky cez oficiálnu webovú stránku, čo poukazuje na zmenené spotrebiteľské správanie a preferenciu digitálnych služieb. Celkovo sme za známky zaplatili takmer 107 miliónov eur, pričom viac ako polovicou sa na tejto sume podieľal predaj 365-dňovej známky.

Zmeny mýta pre kamióny a zapojenie do EETS

Foto: mytobezhranic.sk

V roku 2024 sa Slovensko stáva súčasťou významnej zmeny v systéme výberu mýta. Od polovice marca sa zapojí do Európskej služby elektronického výberu mýta (EETS). Liberalizáciou trhu sa zvyšuje komfort pre dopravcov, čo je výsledkom podpísania zmlúv s medzinárodnými poskytovateľmi služby, ktorí úspešne prešli akreditačným procesom.

S akreditáciou štyroch medzinárodných poskytovateľov mýta sa otvára priestor pre konkurenciu a inovácie v oblasti výberu mýta. Peter Braška z Národnej diaľničnej spoločnosti zdôrazňuje, že hoci sa samotná výška mýta nemení, dopravcovia získajú výhody ako elimináciu potreby výmeny palubných jednotiek na hraniciach, čo výrazne zjednoduší a zefektívni ich operácie.

S nárastom predaja diaľničných známok a zavádzaním EETS sa očakáva, že Slovensko sa stane atraktívnejším tranzitným územím s lepšie integrovaným systémom výberu mýta v rámci Európy.

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Diaľnica D1

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET