Spórol a Lufthansa az étellel

Zöldülnek a légitársaságok. De azért a vonat még mindig zöldebb.

repülő étel
Fotó: Shutterstock
Bár az emberek nagyon szeretnek utazni, egyre többen aggódnak a repülés mint közlekedési mód fenntarthatósága miatt. Ezért a légitársaságok is megpróbálnak zöldülni, ha már a levegőbe emelkedéshez annyi üzemanyag kell.

Fenntartható üzemanyag?

A Budapest Airport, a Wizz Air Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. a MOL-lal karöltve új, zöld repülőgép-üzemanyagot (SAF) tesztel. Május közepén fel is szállt az első párizsi Wizz Air kereskedelmi járat, ami már a fenntartható üzemanyaggal repült. Na de miből készül a környezettudatos üzemanyag? A finn Neste által gyártott üzemanyaghoz hulladékot hasznosítanak, vagyis használt sütőolajból és elhullott állati zsiradékból készül az új hajtóanyag. A SAF használata az üzemanyag életciklusa során akár 80 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a fosszilis repülőgép-üzemanyag használatához képest – írták a kiadott sajtóközleményben.

Vedd és edd!

Fotó: Shutterstock

A zero waste jegyében a német légitársaság is csatlakozott az Eurowings és a Swiss új kezdeményezéséhez, miszerint a gépeken fel nem szolgált maradékokat eladják akciós áron. A Lufthansa 2021 óta kínál friss menüt az economy osztályon, viszont mivel a friss szendvicsek és saláták tartósítószer-mentesek, hamar megromlanak. Eddig, ha nem tudták eladni ezeket az egészséges menüket, leszálláskor általában kidobták. Most viszont bevezetik, hogy „Onboard Delights Last Minute” akció néven ezeket a finomságokat olcsóbban megveheted és a leszállás előtt még elfogyaszthatod. Évente 80 000 adagot tudnak így megmenteni a pocsékolástól, tehát, ha Lufthansával utazol, csapj le az olcsó és egészséges fogásokra.

Nyomtatás helyett

Fotó: Shutterstock

Az Emirates fokozatosan megszünteti a papír beszállókártyákat a Dubajból induló járatoknál, ezzel is megállítva a felesleges papírpazarlást. Május 15-től az Emirates a legtöbb Dubajból induló utasnak mobilon használható digitális beszállókártyát ad csupán: a Dubaj Nemzetközi Repülőtér (DXB) 3-as terminálján becsekkoló utasok e-mailben vagy SMS-ben kapják meg mobil beszállókártyájukat. Akik online csekkolnak, letölthetik a beszállókártyájukat az Apple Walletba, a Google Walletba, vagy lekérhetik beszállókártyájukat az Emirates alkalmazásban is, továbbá a feladott poggyász bizonylatát is közvetlenül e-mailben küldi el a légitársaság. A digitális boarding pass kötelező használata alól mentesülnek, akik csecsemővel utaznak, a kiskorúak, akik kísérő nélkül repülnek, a speciális segítségre szoruló utasok és azok, akik valamilyen technikai okból nem érik el a digitalis kártyát – ők mind kinyomtathatják a beszállókártyákat a repülőtér check-in pultjainál.


AMI MÉG ÉRDEKELHET