Cestná soľ láka na cesty vo Švédsku soby, tisícom sa to stáva osudným

Podľa policajných štatistík bolo za posledných päť rokov na švédskych cestách zrazených a zabitých viac ako 10 000 sobov.

Foto: Shutterstock

Kým u nás je najčastejšia kolízia so srnkami či jelenicami, v severskom Švédsku majú problém s ešte mohutnejšími zvieratami. Soby to často ťahá na cesty kvôli posypovej soli, ktorú olizujúc, aby si doplnili minerály. Kolízie potom na seba nenechajú dlho čakať.

Pôvodné obyvateľstvo chráni miestne ekosystémy

Foto: Nejla Sparrock Jonasson

Tretina územia Zeme je domovom pôvodných obyvateľov. Podľa výskumov je viac ako 90 % týchto oblastí v dobrom alebo primeranom ekologickom stave, čo je dôkazom efektívnosti spravovania prostredia práve pôvodného obyvateľstva. Pri ochrane voľne žijúcich živočíchov a ekosystémov sa teda stále viac sa uznáva úloha domorodých komunít. Vo Švédsku sú takouto komunitou Saamovia, alebo Sámovia.

Saamovia a ochrana sobov

Foto: Trafikverkert

Saamovia, ktorí obývajú severné oblasti Nórska, Švédska, Fínska a niektoré časti Ruska, majú hlboké kultúrne spojenie s chovom sobov. Švédska vláda uznáva Saamov ako pôvodných obyvateľov krajiny a ich volený parlament, ktorý chráni saamskú kultúru sídli vo švédskej Kirune. Saamský parlament žiada vybudovanie väčšieho počtu oplotení pre divú zver, zníženú maximálne povolenú rýchlosť a viac prírodných priechodov, aby sa umožnil bezpečnejší prechod sobov cez cestu. Najviac postihnutou oblasťou je cesta medzi mestami Skröven a Moskojärvi, ktoré ležia juhovýchodne od mesta Kiruna na severe krajiny.

Soby a zvýšená premávka

Foto: Trafikverkert

Soby, ktoré to počas zimy ťahá z hôr do nižších častí krajiny láka soľ určená na úpravu ciest. Tie sú v posledných rokoch čoraz rušnejšie v dôsledku zvýšenej priemyselnej činnosti, akou je napríklad baníctvo. Enormný nárast premávky však nie je jediný dôvod, ktorý spôsobuje úmrtnosť sobov. Ďalším je klimatická kríza, kedy v dôsledku globálneho otepľovania stúpajúce teploty sťažujú podmienky pre pohyb a kŕmenie sobov.

Saamovia majú so sobmi pevne spojený život 

Chov sobov pritom v saamskej komunite odjakživa zohráva dôležitú funkciu. Soby (v saamskom jazyku známe ako "guovžžu") sú ústredným prvkom tradičného životného štýlu, hospodárstva a spirituality tohto národa. Začlenenie tradičných ekologických poznatkov a posilnenie postavenia domorodých obyvateľov, aby sa zapojili do riešení založených na prírode, je teda kľúčovou súčasťou našej schopnosti obnovovať a chrániť prírodu.

Vzťah medzi Samami a sobmi odráža spolužitie človeka a prírody založené na tradíciách, úcte k prírode a udržateľnom využívaní zdrojov. Vďaka tomuto pôvodnému obyvateľstvu s v okolí Kiruny stále ešte nachádza asi štvrť milióna týchto majestátnych tvorov.

Foto: Sweden.se

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET