Rozprávkový zámok na kopci: Zvolen

Zvolen, obklopený Štiavnickými a Kremnickými vrchmi, má skutočne výnimočnú polohu. Bez ohľadu na to, do ktorej časti krajiny sa vyberieme, je takmer isté, že si musíme urobiť len malú odbočku, aby sme mohli navštíviť toto krásne mesto s dlhou históriou.

Foto: Shutterstock


Kráľovská rezidencia

Foto: SNG

Zvolen je jedno z najstarších miest na Slovensku, prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1135. Jeho ikonickou atrakciou je takmer rozprávkový hrad, ktorý definuje panorámu mesta. Bol postavený kráľom Ľudovítom I. okolo roku 1370 na vrchole malého kopca. Panovník ho pôvodne nechal postaviť ako lovecký zámoček, no tak si ho obľúbil a zdržiaval sa tam tak často, že sa stal letnou rezidenciou, teda príležitostným sídlom kráľovského dvora. Práve v tomto čase vzrástol aj význam mesta, ktoré sa stalo strediskom rozsiahlej Zvolenskej stolice a prilákalo mnoho obchodníkov a remeselníkov z celého Uhorska. Úchvatná stavba, ktorá nesie gotické i renesančné prvky, patrí medzi hrady typu kastel (je to typ stredovekého hradu s obvodovou zástavbou), čo znamená, že na obdĺžnikové uzavreté nádvorie sa zo všetkých štyroch strán pripájajú dvojposchodové palácové krídla. V súčasnosti je zámok jednou z inštitúcií Slovenskej národnej galérie, kde na prvom poschodí nájdete bohatú zbierku malieb.

Kostol svätej Alžbety

Foto: Shutterstock

Najstaršou sakrálnou stavbou vo Zvolene je rímskokatolícky kostol sv. Alžbety, ktorý bol postavený v polovici 13. storočia. Pôvodne ranogotický chrám prešiel v priebehu storočí viacerými premenami, no gotická krížová klenba je viditeľná dodnes. V kostole sa nachádza aj kamenná krstiteľnica z roku 1621 a dva renesančné hrobové nápisy so šľachtickými erbmi. V 18. storočí bola na mieste pôvodnej kaplnky postavená kaplnka Sedembolestnej Panny Márie, kde sa nachádzajú tri renesančno-barokové oltáre.

Z hotela divadlo

Foto: Divadlo Jozefa Gregora Tajovského

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského je jedným z architektonických klenotov Zvolena. Klasicky členená fasáda budovy z 19. storočia je zdobená secesnou ornamentikou. Zaujímavosťou je, že pôvodne nebola postavená ako divadlo, kedysi tu fungoval zvolenský Grand Hotel. So svojím 330-miestnym hľadiskom je to jedno z najväčších divadiel v banskobystrickom kraji, ktoré je však známe po celom Slovensku vďaka svojmu vynikajúcemu umeleckému súboru a repertoáru.

Náučný chodník Pustý hrad

Prvým hradom Zvolena bol Pustý hrad, ktorého zrúcaniny zaberajú takmer osem hektárov a patria medzi najväčšie nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Symbolom celej stavby je kedysi monumentálna vežová brána. Od roku 1992 prebieha rozsiahly archeologický výskum na Pustom hrade, kde sa našli stopy po osade zo staršej doby bronzovej, opevnenej kamenným múrom. Celý areál vrátane miesta archeologického výskumu je sprístupnený verejnosti a k zrúcanine hradu vedie aj náučný chodník Pustý hrad.

Arborétum Borová hora

Arborétum Borová hora, ktoré je jedinečné aj v Európe, sa nachádza asi tri kilometre od Zvolena. Pýši sa cennou zbierkou ruží, teda rozáriom, kde môžete obdivovať 800 druhov ruží. Zachovali sa tu odrody vyšľachtené na území bývalej rakúsko-uhorskej monarchie a neskôr v Čechách a na Slovensku, ale pestujú sa tu aj odolné ruže zo vzdialených krajín. Na území arboréta sa nachádza aj skleník, v ktorom môžete vidieť 700 druhov kaktusov a iných sukulentov, ktoré pochádzajú najmä z Južnej Ameriky a Mexika. Tunajšie zbierky majú mimoriadnu hodnotu, preto bolo arborétum vyhlásené za chránené územie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET